Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

orban jansa logar Necenzurirano

Slovenija do Tajvana, Madžarska do Bleda #kolumna

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Kultura Brežice

Gostovanje filatelistične razstave v Knjižnici Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
30.07.2021 11:17

Na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice gostijo razstavo Del zbirke francoskih znamk z imenom Marianne. Člani filatelističnega krožka na Osnovni šoli Bizeljsko, tudi člani Društva zbirateljev Verigar, so pod vodstvom mentorja Ludvika Divjaka razstavljene znamke zbirali več let in jih sedaj v obliki razstave predstavljajo vsem ljubiteljem filatelije.

Ime Marianne je sestavljanka imen Marija (Mati božja) in Ana (Marijina mati). Marianne je od leta 1775 nacionalni simbol Francoske republike. Ikona francoske revolucije je prepoznavna po stožčastem pokrivalu s povešeno konico. Ženska v antičnih oblačilih s frigijsko čepico predstavlja nasprotje monarhiji in je sinonim za svobodo in demokracijo. Njena podoba se nahaja v grbu vlade države in na uradnih vladnih dokumentih. Upodobljena je tudi na francoskih evrskih kovancih.

Prva motiva sta pripravila avtorja Dulac in Gandon, pozneje še Decaris (1960), Cocteau (1961), Cheffer (1967), Bequet (1971), pa Marianne s kokardo (1989) idr. Znamke so zaradi pogostih ponatisov in mnogih različic izjemno zanimive tudi za zahtevnejše zbiratelje.

Od leta 1959 je izdajanje motivov Marianne vezano na predsedniške mandate. Ti imajo pravico o odločitvi izbora posameznega motiva, zato se imenujejo tako po avtorjih kot po predsednikih.

Zbirko v obliki razstave si lahko ogledate v času odprtosti knjižnice do konca septembra.