Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Luka Budak Njena.si

Luka po šovu doživel šok

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Kultura Brežice

Gostovanje filatelistične razstave v Knjižnici Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
30.07.2021 11:17

Na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice gostijo razstavo Del zbirke francoskih znamk z imenom Marianne. Člani filatelističnega krožka na Osnovni šoli Bizeljsko, tudi člani Društva zbirateljev Verigar, so pod vodstvom mentorja Ludvika Divjaka razstavljene znamke zbirali več let in jih sedaj v obliki razstave predstavljajo vsem ljubiteljem filatelije.

Ime Marianne je sestavljanka imen Marija (Mati božja) in Ana (Marijina mati). Marianne je od leta 1775 nacionalni simbol Francoske republike. Ikona francoske revolucije je prepoznavna po stožčastem pokrivalu s povešeno konico. Ženska v antičnih oblačilih s frigijsko čepico predstavlja nasprotje monarhiji in je sinonim za svobodo in demokracijo. Njena podoba se nahaja v grbu vlade države in na uradnih vladnih dokumentih. Upodobljena je tudi na francoskih evrskih kovancih.

Prva motiva sta pripravila avtorja Dulac in Gandon, pozneje še Decaris (1960), Cocteau (1961), Cheffer (1967), Bequet (1971), pa Marianne s kokardo (1989) idr. Znamke so zaradi pogostih ponatisov in mnogih različic izjemno zanimive tudi za zahtevnejše zbiratelje.

Od leta 1959 je izdajanje motivov Marianne vezano na predsedniške mandate. Ti imajo pravico o odločitvi izbora posameznega motiva, zato se imenujejo tako po avtorjih kot po predsednikih.

Zbirko v obliki razstave si lahko ogledate v času odprtosti knjižnice do konca septembra.