Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Brežice

Izbor nove muzejske zvezde

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
26.06.2021 19:26

Iz stalnih razstav Posavski muzej Brežice predstavlja nove štiri muzejske predmete z zanimivimi in raznolikimi zgodbami prihoda v muzej.

»ŠESTPRSTI« BARON JANEZ JAKOB MOSCON
Na prenovljeni stalni umetnostnozgodovinski razstavi portretov plemiške rodbine Moscon, se obiskovalci najraje ustavijo pri »šestprstemu« Janezu Jakobu Mosconu (1621–1661), baronu s Pišec. Le malokdo ve, da je svoje življenje izgubil na božični dan leta 1661 v kmečkem uporu. Portretne upodobitve najpomembnejših članov rodbine, so se nahajale na gradu Pišece vse do leta 1938, nato pa jih je poslednji Alfred Buttlar - Moscon prodal. Portrete je za prvo muzejsko zbirko v Krškem kupil Fran Bonač (1880–1966), ki je leta 1938 v Vidmu ob Savi začel z gradnjo tovarne celuloze.

Šestprsti baron Moscon
Šestprsti baron Moscon
Posavski muzej Brežice

MOZAIK kot opus sectile: imitacija pisanih »marmorjev«

Ob izkopavanjih dr. Petra Petruja na Drnovem pri Krškem (Neviodunum) je bil leta 1964 odkrit fragmentarno ohranjen mozaični tlak iz konca 2. ali začetka 3. stoletja. Osrednje polje tlaka je izpolnjeno z dekoracijo, ki v mozaični tehniki imitira plošče pisanega marmorja. Talne obloge iz plošč dragocenega uvoženega pisanega marmorja – opus sectile – so od začetka 3. stoletja dalje postajale vse bolj priljubljene. Zaradi dragega pridobivanja in transporta so veljale za luksuzno blago. Imitacija marmornega tlaka v mozaični tehniki dokazuje vrednost in cenjenost tlaka opus sectile.

Mozaik Opus
Mozaik Opus
Posavski muzej Brežice

UČNI PRIPOMOČEK – GLOBUS ZEMLJE
V mesecu, ko se zaključujejo šolske obveznosti in se bližajo letne šolske počitnice, predstavljajo šolski učni pripomoček pri predmetu geografija – vrtljivi namizni globus. Do leta 1990 so ga uporabljali v osnovni šoli Kapele in ga po prenovi šole podarili muzeju. Globus z inventarno številko E5726 je narejen iz lesa, papirja in kovine, premera 32 cm, z okroglim lesenim podnožjem. Leta 1950 ga je izdelalo podjetje Učila Zagreb, natisnil pa Nakladni zavod Hrvatske. Zaradi svoje okrogle oblike globus izjemno natančno prikazuje Zemljo, prikazano površje na globusu ima skoraj povsem pravilno obliko.

Globus Zemlje
Globus Zemlje
Posavski muzej Brežice

SKLEDNIK
Oto Auman, strasten zbiralec arheoloških, zgodovinskih in umetniških del ter pobudnik in ustanovitelj Muzejskega društva za politična okraja Krško in Brežice v Krškem leta 1939, je prehodil in prekolesaril Posavje in tudi širše in tako zbiral predmete. Po ustanovitvi Posavskega muzeja Brežice junija 1949 so njegovo zbirko, ki je bila prej razstavljena v Krškem, prenesli v brežiški grad. Sklednik, ki ima leseno ogrodje in stene iz vstavljenih lesenih klinov, je pridobil na terenu za svojo zbirko. Zanimivo je, da je sklednik, ki je datiran v 2. polovico 19. st., eden prvih vpisanih predmetov v inventarno knjigo etnološke zbirke, ima številko E-27.

Sklednik
Sklednik
Posavski muzej Brežice


Vaše glasove zbirajo do 1. julija 2021 na naši Facebook strani ali po e-pošti: andreja.matijevc@pmb.si.