Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kultura Šentjernej

Jernejevi večeri kulture

Piše: Občina Šentjernej

Čas objave:
24.08.2021 10:02

Ob občinskem prazniku Šentjerneja so pripravili štiri Jernejeve večere kulture, ki so se odvijali v Orehovici, Gradišču, Vrhpolju in Ledeči vasi.

Tudi letos sta v Orehovici in Gradišču v petek, 20. avgusta 2021, potekala Jernejeva večera kulture. S polurno predstavo je navdušil skladatelj, igralec, režiser, šansonjer, pianist, pevec in humorist Jure Ivanušič. Ob njegovem nastopu so se pred publiko odvrtela čustva ljubezni in strasti, sreče, bolečine, notranje tesnobe ter neizživetih sanj s polno ironije in satire. Večer v Orehovici je s klavirsko harmoniko popestril Luka Povhe iz Dolenjega Vrhpolja, v Gradišču pa domačin Marko Kalin z diatonično harmoniko. Občani so prisluhnili pevki tudi Tamari Kos iz Brežic, ki je znana pod umetniškim imenom Mirloo. Med številnimi tujimi in slovenskimi pesmimi je predstavila svoj prvenec z naslovom Narejen za mene. Na klaviaturah jo je spremljal Žiga Jamnik iz Škofje Loke. Skupaj sta združila moči in svoji raznolikosti uspešno povezala v harmoničen zvok. Navzoče sta popeljeta v brezskrbno poletni Jernejev večer v Orehovici in Gradišču.

V soboto, 21. avgusta 2021, sta potekala še dva večera Jernejeve kulture, v Gorenjem Vrhpolju in Ledeči vasi. Nastopil je vsestransko talentiran igralec in komedijant Matjaž Javšnik, ki nadaljuje svoj gledališki niz s predstavo Striptiz. Tokrat ni razgalil sebe, temveč občinstvo. Sprehodil se je čez slovenske posebnosti in zanimivosti. Nastopila je tudi sopranistka Ema Pavlič iz Gorenjega Vrhpolja, ki koncertira v različnih krajih in priložnostih. Vsako leto se redno udeležuje poletnih pevskih seminarjev, v letošnjem letu pa je sodelovala tudi v opereti Candid. Poleg rednega študija na Akademiji za glasbo svoje pedagoško znanje nadgrajuje na Glasbenem centru Edgar Willems, kjer je vpisala zadnji letnik diplomskega študija. Na citrah jo je spremljala Anita Veršec iz Bizeljskega, ki s svojo energijo utira pot v prelep svet citrarskih zvokov. Poučuje na Glasbeni šoli Brežice in Litija, kjer s svojimi učenci dosega visoka priznanja na citrarskih tekmovanjih in že več kot 20 let vodi šolski citrarski orkester. V Ledeči vasi je zbrane nagovoril predsednik PGD Groblje Dejan Lešnjak, v Gorenjem Vrhpolju pa predsednica PGD Gorenje Vrhpolje Tina Grubar. Župan Jože Simončič je na obeh lokacijah zbranim čestital ob občinskem prazniku. Večer v Vrhpolju je s klavirsko harmoniko popestril še Luka Povhe iz Dolenjega Vrhpolja, v Ledeči vasi pa z diatonično harmoniko Jan Žagar z Grobelj.