900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Žužemberk

Knjiga in razstava: Sence nad krajino

Piše: R.K.

Čas objave:
18.06.2021 12:00

V gradu Žužemberk bo drevi ob 18. uri predstavitev knjige Slavka Mirtiča in priložnostne razstave Sence nad krajino.

Zbrane bo nagovoril častni pokrovitelj, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšča, ki bo skupaj z njeno ekscelenco, veleposlanico Združenega kraljestva velike Britanije in Severne Irske ekscelenco gospo Tiffany Sadler, odprl razstavo fotografij letalskih napadov zavezniških pilotov SAAF na vasi v Suhi krajini. Kulturni program bodo oblikovali: učenci konservatorija za glasbo – Zavoda Friderika Irineja Barage, OŠ Žužemberk, Glasbene šole Grosuplje in TD Suha krajina.

V Suhi krajini je bilo mnogo pomembnih, svetlih in tudi temačnih zgodovinskih dogodkov, ki so pozabljeni, nekako odrinjeni in neraziskani. Mednje sodi tudi poglavje o drugi svetovni vojni, posebno o letalskih napadih, od katerih je preteklo že skoraj 80 let. Prav srečanje avtorja knjige z južnoafriškim ljubiteljskim zgodovinarjem in raziskovalcem letalskih sil SAAF gospodom Tinusom Le Rouxom je botrovalo, da so v knjigi, poleg izvirnih fotografij letalskih napadov na suhokranjske vasi, objavljeni tudi številni dokumenti ter dragocena pričevanja domačinov, ki bodo pripomogla doumeti in razumeti dogajanja med vojno.

V knjigi so kronološko predstavljeni številni dogodki med vojno in po njej, spomeniki in znamenja padlih na obeh straneh. Knjiga, fotografska razstava in kratki film je pomemben pomnik naše skupne zgodovine, zavezanosti miru, sožitju in domoljubju, obenem pa simbol želja po svetu brez vojn, nasilja in revščine.