mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kultura

Krasilne tehnike stenskih poslikav

Piše: R.K.

Čas objave:
06.10.2022 08:33

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto je ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine na ogled razstava Krasilne tehnike stenskih poslikav, ki jo je pripravilo društvo Marmorinke.

Med 5. in 28. oktobrom je v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto na ogled razstava Krasilne tehnike stenskih poslikav, ki so jo ob Dnevih evropske kulturne dediščine pripravili v novomeškem društvu Marmorinke.

V društvu so neformalno povezani konservatorji-restavratorji, ki pripravljajo različne aktivnosti na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine, predavanja ter delavnice, tako za člane kot za zainteresirano javnost. Prizadevajo si za boljšo prepoznavnost njihovega področja dela, posebno pozornost pa namenjajo tudi ozaveščanju javnosti o pravilnem rokovanju in hrambi predmetov likovne dediščine ter vzdrževanju drugih kulturnih spomenikov. V zadnjih petih letih so pripravili različne aktivnosti, s katerimi so želeli spomniti in opozoriti na prisotnost krasilnih tehnik stenskih poslikav, ki jih pogosto najdemo v starejših stavbah.

Na razstavi, ki so jo v atriju Knjižnice Mirana Jarca odprli v sredo, 5. oktobra so v sodelovanju s predstavnico Zavoda za spomeniško varstvo, Območne enote Ljubljana, Tjašo Pristov predstavili najbolj prepoznavni tehniki krašenje sten in stropov v prejšnjem stoletju: tehniki nanašanja vzorca s pomočjo šablone in mlajši način krašenja s pomočjo vzorčnega valjčka. Obe tehniki so prikazali tudi v dokumentarnem videu z naslovom Krasilne tehnike stenskih poslikav in ilustrativnih plakatih, ki so na ogled na razstavi. Razstavo dopolnjujejo orodje, pleskarski valjčki ter njihovi odtisi.