Janez Janša Svet24.si

Janša obkrožen z jastrebi in teoretiki zarote

prostitucija Svet24.si

S prodajanjem spolnih storitev je zaslužila hišo

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

Boštjan Bandelj Reporter.si

Bivši študent Roberta Goloba je eden ...

neymar Ekipa24.si

Brazilci v solzah zapuščajo Katar: Hrvati po ...

Nebo_Xmas_Rebeka-18_foto_Marko_Delbello_Ocepek Odkrito.si

Rebeka Dremelj: »Če le lahko, vedno pomagam, to ...

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Kultura

Krasilne tehnike stenskih poslikav

Piše: R.K.

Čas objave:
06.10.2022 08:33

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto je ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine na ogled razstava Krasilne tehnike stenskih poslikav, ki jo je pripravilo društvo Marmorinke.

Med 5. in 28. oktobrom je v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto na ogled razstava Krasilne tehnike stenskih poslikav, ki so jo ob Dnevih evropske kulturne dediščine pripravili v novomeškem društvu Marmorinke.

V društvu so neformalno povezani konservatorji-restavratorji, ki pripravljajo različne aktivnosti na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine, predavanja ter delavnice, tako za člane kot za zainteresirano javnost. Prizadevajo si za boljšo prepoznavnost njihovega področja dela, posebno pozornost pa namenjajo tudi ozaveščanju javnosti o pravilnem rokovanju in hrambi predmetov likovne dediščine ter vzdrževanju drugih kulturnih spomenikov. V zadnjih petih letih so pripravili različne aktivnosti, s katerimi so želeli spomniti in opozoriti na prisotnost krasilnih tehnik stenskih poslikav, ki jih pogosto najdemo v starejših stavbah.

Na razstavi, ki so jo v atriju Knjižnice Mirana Jarca odprli v sredo, 5. oktobra so v sodelovanju s predstavnico Zavoda za spomeniško varstvo, Območne enote Ljubljana, Tjašo Pristov predstavili najbolj prepoznavni tehniki krašenje sten in stropov v prejšnjem stoletju: tehniki nanašanja vzorca s pomočjo šablone in mlajši način krašenja s pomočjo vzorčnega valjčka. Obe tehniki so prikazali tudi v dokumentarnem videu z naslovom Krasilne tehnike stenskih poslikav in ilustrativnih plakatih, ki so na ogled na razstavi. Razstavo dopolnjujejo orodje, pleskarski valjčki ter njihovi odtisi.