Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Kranj

Letošnja Jenkova nagrajenka je Nina Dragičević

Piše: R.K./STA

Čas objave:
27.10.2021 21:18

Na današnji dan, tj. 27. oktobra, se je v Podreči rodil slovenski pesnik in pripovednik Simon Jenko. In tako kot vsako leto tudi letos na ta posebni dan obeležujemo z razglasitvijo nagrajene pesniške zbirke za Jenkovo nagrado, ki jo v letu 2021 prejme Nina Dragičević za pesniško zbirko „To telo, pokončno“.

Dobitnico so razglasili nocoj v Kranju v okviru letošnjih Jenkovih dnevov.

Žirija za Jenkovo nagrado 2021 posebnosti nagrajene pesniške zbirke opiše na naslednji način: „Če se je Ljubav ukvarjala s poskusom premika v sedanjosti, da bi se prihodnost sploh lahko zgodila, v knjigi To telo, pokončno postane jasno, da se premiki lahko dogajajo le v pokončni, gibki zasidranosti v telo. To telo, še zdaleč ne samo nekaj fizičnega, ni spoznano kot enostno, ampak nekakšna monada mnoštvenosti, prečijo ga zgodovine in možne prihodnosti: osebne, družinske, transgeneracijske, manjšinske, razredne. [...] Telo je torej lahko le družbeno telo, presečišče najrazličnejših silnic – in njihovo konfliktno srečevališče, edinstveno družbeno tkivo. Ob tem je fizično občutenje družbenega telesa v poeziji Nine Dragičević na drugi ravni tudi še vedno avtentično občutenje individualnega, lastnega telesa kot nečesa, kar je vendarle tudi nasproti in kar se hoče postaviti zase, čeravno se zdi obet svobode izkoreninjena otroška bolezen. To občutenje vedno nastaja skozi jezik, ki je pri Nini Dragičević izrazito oseben, pa tudi poseben (mešanje različnih jezikovnih registrov, uporaba različnih jezikov in govoric idr.), šele tako se lahko (z)godijo transformacije – ekstatičnost, zamolk, bolečina, veselje, impulzivnost, in tako nastane fragmentarna podoba dotika drugega, drugačnega, vseskozi nelagodnega, a se hkrati kaže tudi v pobiranju, v odhajanju, v ljubezni z žensko. Ta pesniška celota se pri Nini Dragičević manifestira v nekakšno pesniško skladbo našega prostora in časa, ki nič ne skriva, vse vrže v ksiht ter prepriča z radostnim besom. Knjiga, ki jo v tem trenutku zanesljivo potrebujemo.“

Nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Nominirance in dobitnico nagrade je izmed 450 knjig, izdanih v zadnjih dveh letih, izbirala komisija, ki so jo sestavljali predsednica Varja Balžalorsky Antić ter člani Veronika Dintinjana, Petra Kolmančič, Gregor Podlogar in Brane Mozetič kot lanskoletni nagrajenec.

Nominirane so bile še pesniške zbirke Alje Adam Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Barbare Korun Idioritmija (KUD AAC Zrakogled: Hyperion), Tine Kozin Nebo pod vodo (Litera) in Muanisa Sinanovića Krhke karavane (LUD Literatura).

Nina Dragičević o nagrajeni zbirki