Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kultura Novo mesto

Medpoteza Nine Goropečnik in Ree Vogrinčič

Piše: STA

Čas objave:
16.07.2021 09:45

V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Medpoteza mladih umetnic Nine Goropečnik in Ree Vogrinčič. Gre za prostorsko postavitev, "ki sopostavlja ustvarjalni praksi obeh umetnic, sinteza ene in druge pa predstavlja njuno sodelovanje", so sporočili iz Simulakra. Razstava bo na ogled do 7. avgusta.

Sodelovanje Nine Goropečnik in Ree Vogrinčič demistificirata navzven prijazno delujoč umetnostni sistem, ki je pod površino pogosto tekmovalno naravnan, medtem ko ustvarjalci ustvarjajo pod prekarnimi pogoji.

Eno izmed presečišč umetniškega ustvarjanja avtoric predstavlja tudi zanimanje za prostor, pri čemer gre po besedah kuratorja razstave Adrijana Praznika za razmišljanja o tem, kako vzpostaviti avtonomno delovanje znotraj sistemov, pa naj se to zgodi s prenosom, prevzemanjem ali z aktivacijo prostora.

Za mlajšo generacijo ustvarjalcev je sicer značilno prehajanje med mediji in umetniškimi izrazi. V tem interdisciplinarnem prepletanju pa je možno razbrati tudi temeljno počelo Nine Goropečnik in Ree Vogrinčič, katerih razvoj je "konsistenten prav zaradi razširjanja nabora umetniških jezikov, ki izvirajo iz performativnih umetniških praks, instalacijske umetnosti, zvočne umetnosti, videa in kuratorskih praks".


"Zato tudi ni nepričakovano, da deluje razstava Medpoteza kot svojevrsten medij, ki povezuje umetničini praksi v nerazdružljivo - formalno in vsebinsko - povezano celoto," so še sporočili iz Simulakra.

Umetnici sta se lani s skupnim delom Pita Projekt (pita-project.com) prijavili na Simulakrov letni poziv Prva priložnost. Dobili sta posebno pohvalo strokovne komisije in povabilo za letošnjo skupno razstavo.

Nina Goropečnik se je rodila leta 1993. Na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer končuje podiplomski študij, je diplomirala leta 2017. Samostojno je razstavljala v ljubljanskih galerijah DobraVaga in Galeriji DLUL, sodelovala je na več skupinskih razstavah. Od leta 2019 je del kolektiva Galerije 7:069, ki se osredotoča na razstavljanje študentskih del.

Rea Vogrinčič se je rodila leta 1994. Na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer končuje podiplomski študij, je diplomirala leta 2018. Udeležila se je več skupinskih razstav. Je del kolektiva galerije DobraVaga. Kot mentorica sodeluje na delavnicah platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS.