strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

Ekrem Jevrić Odkrito.si

Poglejte, kakšnega sina ima pokojni Ekrem Jevrić

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Kultura Novo mesto

Na Glavnem trgu o zgodovini dolenjskega knjižnega sejma

Piše: MO NM

Čas objave:
07.06.2021 09:33

Glavni trg je popestrila nova razstava, ki na panojih razkriva zgodovino dolenjskega knjižnega sejma, ki sega v leto 1978, ko so Knjižnica Mirana Jarca, knjigarna Mladinske knjige in Kulturno umetniško društvo Krka začeli s knjižnim sejmom poudarjati pomen branja in znanja. Del razstave se nahaja tudi v prostorih Krke d. d. v Ločni, izbor fotografij si lahko ogledate pred Knjižnico Mirana Jarca, razstava pa bo osrednji trg krasila do 12. junija.

Sejem je vsa leta potekal v prostorih Krke, d. d., Novo mesto. Zasnovali so ga kot pregled knjig, ki so izšle v preteklem letu, razstavno-sejemski prostor pa spremenili v prostor druženja in spremnih dogodkov. Osrednji gost prvega sejma je bil pisatelj Anton Ingolič. Do danes so ga obiskali številni ključni avtorji slovenske literature, jezika, misli in knjige. Postal je knjižni sejem z najdaljšo neprekinjeno tradicijo v Sloveniji.

Pripravijo ga maja ali junija. Na otvoritev povabijo najvidnejše literarne in književne ustvarjalce. Večere posvetijo avtorjem ali tematiki, povezani z Dolenjsko in Novim mestom. Posebno pozornost namenijo tudi najmlajšim literatom iz osnovnih šol. V sodelovanju z novomeško izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki pripravi literarni razpis za učence in sodeluje pri ocenjevanju, že vrsto let organizirajo srečanje, na katerem mladi svoje prve stvaritve predstavijo izkušenim ustvarjalcem mladinske literature.

razstava-o-zgodovini-dolenjskega-knjižnega-sejma
Razstava o zgodovini dolenjskega knjižnega sejma
MO NM

Covid-19 je preprečil tudi izvedbo dolenjskega knjižnega sejma. Da bi vsi skupaj lažje dočakali naslednji sejem, so organizatorji pripravili kratek sprehod skozi zgodovino dosedanjih izvedb in seznam najbolj branih knjig v zadnjih dveh letih ter izbrali fotografije osrednjih gostov zadnjih 10 sejmov, s tem pa obiskovalce navdahnili z idejo, katero knjigo bodo naslednjič vzeli v roke.

razstava-o-zgodovini-dolenjskega-knjižnega-sejma
Razstava o zgodovini dolenjskega knjižnega sejma
MO NM

Panoji, ki vabijo na sprehod skozi zgodovino dolenjskega knjižnega sejma, so na ogled v Novem mestu, in sicer na Glavnem trgu in v prostorih Krke, d. d., Novo mesto v Ločni. Pred Knjižnico Mirana Jarca pa si lahko ogledate izbor fotografij. Razstava bo trajala do 12. junija 2021.