Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

Gino Tadej Podgornik Njena.si

Gino priljubljen med dekleti, Tjaše nikjer na ...

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Kultura Muljava/Ivančna Gorica

Na Muljavi osrednja slovesnost ob Jurčičevem letu

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2021 08:52

Občina Ivančna Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti danes na domačiji Josipa Jurčiča na Muljavi pripravljata osrednjo slovesnost Jurčičevega leta, posvečeno 150. obletnici začetka Jurčičevega uredniškega dela pri časniku Slovenski narod. Slavnostni nagovor bo imela državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

V sodelovanju z ljubljansko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije bodo ob tej priložnosti odprli razstavo z naslovom Od Pajštbarjeve bajte do muzeja in naprej, ki govori o razvoju Jurčičeve domačije, ki je danes muzej na prostem. Jurčičevo literarno in časnikarsko pot pa bodo predstavili s pomočjo igrano-dokumentarnega filma.

Slovesnost zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, ne bo odprta za širšo javnost, jo pa bodo jutri ob 20. uri predvajali na spletni strani in Facebook profilu Občine Ivančna Gorica ter na YouTube kanalu TV Prijetno domače.

Ob tej priložnosti bodo tudi svečano sklenili letošnji vseslovenski Teden ljubiteljske kulture, ki je pod okriljem javnega sklada za kulturne dejavnosti potekal od 21. maja in je bil usmerjen v vnovično aktivacijo umetnikov, kulturnih društev in skupin ter zvez kulturnih društev.


Občina Ivančna Gorica kot spomin na 29. maj 1871, ko je Jurčič postal urednik Slovenskega naroda, takratnega osrednjega slovenskega časopisa, vsako leto 29. maja obeležuje tudi občinski praznik. Letošnjega so slovesno obeležili v petek zvečer, ko so na Muljavi podelili občinska priznanja in nagrade za leto 2021.

Kot je za STA povedal župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, je Jurčič s prevzemom urednikovanja častnika Slovenski narod postavljal temelje časnikarstva in novinarstva na Slovenskem in pomembno prispeval k njunemu razvoju. S svojim prvim slovenskim romanom Deseti brat se je ob bok postavil največjim slovenskim pisateljem in pesnikom. "Kar je France Prešeren za poezijo, je Jurčič za prozo," je dejal.

S svojim delom in ustvarjanjem je Jurčič po Strnadovih besedah eden tistih Slovencev, "ki so prispevali, da smo se ohranili kot narod, da govorimo svoj jezik in da imamo svojo državo". Zato se mu zdi prav, da občina ohranja njegovo izročilo in spomin nanj.

Jurčič je bil rojen 4. marca 1844 na Muljavi, umrl pa je 3. maja 1881 v Ljubljani. Letos tako mineva tudi 140 let od njegove smrti. Med drugim je znan po romanu Deseti brat, ki velja za prvi izvirni slovenski roman, in povesti Sosedov sin, ki velja za njegovo najpopolnejše prozno delo.