Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

Na novomeškem festivalu kratke zgodbe bodo podelili nagrado novo mesto

Piše: STA

Čas objave:
27.08.2021 06:03

V sklopu festivala Novo mesto short bodo drevi ob 19. uri podelili nagrado novo mesto.

Za nagrado za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta se potegujejo Marko Golja, Anja Mugerli, Carlos Pascual in Agata Tomažič. Podelitvi bo v soboto dopoldne sledil še zajtrk z nagrajenko ali nagrajencem z moderatorko Carmen L. Oven.

Marko Golja je za nagrado novo mesto nominiran z zgodbami Prepozno, pozneje, Anja Mugerli s Čebeljo družino, Carlos Pascual s knjigo Nezakonita melanholija in Agata Tomažič s kratkimi zgodbami Nož v ustih.

Žiranti Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica), vsi tudi člani Društva slovenskih literarnih kritikov, so letos izbirali med 60 zbirkami kratkih zgodb.

Kot so zapisali pri založbi Goga, ki festival organizira, letos premikajo meje. Kjerkoli in kakršnekoli že so. V slovenski literaturi bo tako ostal en mejnik manj, saj so letos v nabor in celo med nominirance za nagrado novo mesto prvič uvrstili tudi avtorje in avtorice, ki so rojeni drugje, živijo in ustvarjajo pa v Sloveniji. "Nedvoumno so del naše literarne scene, pišejo za slovenske založbe, naj bodo njihova dela torej končno uvrščena v sodobno slovensko umetnost," so zapisali.



V založbi Goga so nagrado novo mesto pred leti zasnovali z Društvom slovenskih literarnih kritikov v želji, da bi kakovostna slovenska kratka proza dobila več pozornosti v splošni javnosti.

Nocojšnji pogovor z nominiranci in podelitev nagrade bo na terasi pred knjigarno Goga, v primeru dežja bo podelitev v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Sledil ji bo koncert skupine Katalena.

Lani je nagrado novo mesto prejel Sergej Curanović za zbirko kratkih zgodb Plavalec.