kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Kultura Novo mesto

Na novomeškem festivalu kratke zgodbe bodo podelili nagrado novo mesto

Piše: STA

Čas objave:
27.08.2021 06:03

V sklopu festivala Novo mesto short bodo drevi ob 19. uri podelili nagrado novo mesto.

Za nagrado za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta se potegujejo Marko Golja, Anja Mugerli, Carlos Pascual in Agata Tomažič. Podelitvi bo v soboto dopoldne sledil še zajtrk z nagrajenko ali nagrajencem z moderatorko Carmen L. Oven.

Marko Golja je za nagrado novo mesto nominiran z zgodbami Prepozno, pozneje, Anja Mugerli s Čebeljo družino, Carlos Pascual s knjigo Nezakonita melanholija in Agata Tomažič s kratkimi zgodbami Nož v ustih.

Žiranti Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica), vsi tudi člani Društva slovenskih literarnih kritikov, so letos izbirali med 60 zbirkami kratkih zgodb.

Kot so zapisali pri založbi Goga, ki festival organizira, letos premikajo meje. Kjerkoli in kakršnekoli že so. V slovenski literaturi bo tako ostal en mejnik manj, saj so letos v nabor in celo med nominirance za nagrado novo mesto prvič uvrstili tudi avtorje in avtorice, ki so rojeni drugje, živijo in ustvarjajo pa v Sloveniji. "Nedvoumno so del naše literarne scene, pišejo za slovenske založbe, naj bodo njihova dela torej končno uvrščena v sodobno slovensko umetnost," so zapisali.V založbi Goga so nagrado novo mesto pred leti zasnovali z Društvom slovenskih literarnih kritikov v želji, da bi kakovostna slovenska kratka proza dobila več pozornosti v splošni javnosti.

Nocojšnji pogovor z nominiranci in podelitev nagrade bo na terasi pred knjigarno Goga, v primeru dežja bo podelitev v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Sledil ji bo koncert skupine Katalena.

Lani je nagrado novo mesto prejel Sergej Curanović za zbirko kratkih zgodb Plavalec.