ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Novo mesto

Na ogled raziskovalno umetniška produkcija

Piše: STA

Čas objave:
13.05.2021 19:15

V galeriji Simulaker v Novem mestu so ob 19. uri odprli raziskovalno umetniško produkcijo Plantportation - Q-modul umetniškega kolektiva BridA.

Raziskovalni projekt Plantportation je zastavljen kot večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti in s tem v možne teoretične posledice in interakcije, med katere spada tudi kvantna teleportacija, so sporočili iz Simulakra.

Zamisel je z znanstvene plati predstavljena z različnimi teorijami, ki nikoli ne podajo jasne predstave o kvantni dimenziji. Cilj tega umetniškega kolektiva je izgradnja medprostora, ki si ga je z mentalnimi vzorci težko predstavljati.

V obliki raziskovalnega modula sicer omogoča, da umetniške ideje združijo z znanstvenimi pristopi. Raziskovalni projekt Plantportation pa se "osredotoča na kvantno prepletenost in kvantno superpozicijo, ki predstavljata jedro aktualnih znanstvenih raziskav, kot so kvantni računalnik ali izjemno hiter prenos informacij. Prostor in čas postaneta spremenljivki, opazovalec pa medij skozi katerega se udejanja kvantna teorija."



Tega sestavljajo diplomanti beneške umetnostne akademije Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica. Razstava, ki je nastala v okviru platforme konS, bo na ogled do 5. junija.

Umetniška produkcija kolektiva BridA sicer posega v široko polje interdisciplinarnih umetniških posegov oziroma v polje inovativnih tehnoloških in znanstvenih pristopov, ki revolucionarno odpirajo nove možnosti razumevanja sodobne umetnosti. S svojimi interaktivnimi projekti v umetniški proces dejavno vključujejo občinstvo, ki je med večletnim razvojem postalo glavni akter njihovih umetniških projektov, so še sporočili iz Simulakra.

Kolektiv BridA so Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica ustanovili med študijem na beneški umetnostni akademije leta 1996. Ustvarja na širokem polju sodobnega umetniškega delovanja, razstavlja pa doma in v tujini. Sodeluje v številnih mednarodnih rezidenčnih programih, na delavnicah in seminarjih.

Večkrat so ga povabili k umetniškemu vodstvu festivala intermedijske umetnosti Pixxelpoint v Novi Gorici, organizira in vodi pa tudi lasten mednarodni rezidenčni center ter festival sodobnega umetniškega delovanja R.o.R. v Šempasu. Dela večkrat nagrajenega kolektiva BridA so del več mednarodnih zbirk sodobne umetnosti.