Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Novo mesto

Na razstavi odkritja ob gradnji dolenjske avtoceste

Piše: STA

Čas objave:
01.06.2021 09:24

V Knezovi sobi Dolenjskega muzeja bodo opoldne odprli manjšo arheološko razstavo Ponikve pri Trebnjem - naselbina ob Temenici.

Na njej predstavljajo naselbinske najdbe, ki so jih na tem najdišču odkrili med gradnjo dolenjske avtoceste mimo Trebnjega med letoma 2007 in 2008. Razstava bo na ogled vsaj do februarja prihodnje leto.

Na razstavi predstavljajo izbor gradiva z najdišča Ponikve pri Trebnjem, ki so ga sistematično raziskali ob gradnji avtocestnega pododseka Ponikve-Pluska, je avtorica razstave in arheologinja Dolenjskega muzeja Petra Stipančić povedala za STA.

Gre za naselbinske najdbe vse od mlajše kamene dobe oziroma neolitika in bronaste dobe do antike ter zgodnjega srednjega veka. Raziskovalci so naleteli tudi na novejše najdbe.

Najmočnejša je bila poselitev v mlajši kameni dobi, takratne najdbe, predvsem lončeno in kamnito gradivo, ki so ga odkrili v neolitskih zemljankah, pa naselbino na Ponikvah uvrščajo v 5. tisočletje pred našim štetjem.

Razstava je obogatena z risarsko rekonstrukcijo takratnega življenja, ki jo je narisala Tamara Korošec. Gre tudi za gradivo, ki so ga v hrambo Dolenjskemu muzeju oddali pred kratkim oziroma aprila, je še povedala Petra Stipančić.

Razstavo bodo odprli ob današnjem dnevu Dolenjskega muzeja oziroma ob obletnici njegove ustanovitve.

Knezova soba stalne arheološke razstave Dolenjskega muzeja je namenjena občasnim arheološkim razstavam, ki prinašajo nova spoznanja v arheologiji, predstavljajo novo odkrita najdišča ali pa arheološko gradivo iz muzejskih depojev. Poimenovali so jo po prvem arheologu Dolenjskega muzeja Tonetu Knezu (1930-1993).