testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Kultura Novo mesto

Na robu poletja s knjigo v roki

Piše: KMJ Nm

Čas objave:
23.08.2021 14:06

Knjižnica Mirana Jarca poletno dogajanje zaključuje s ciklom pogovornih večerov Na robu poletja. V goste prihajajo Irena Cerar, Janja Vidmar, Samo Rugelj in Irena Štaudohar.

Novomeška knjižnica poletno dogajanje zaključuje z nizom pogovornih večerov, ki so ga poimenovali Na robu poletja. V goste so povabili znane obraze iz literarnih vod, katerih aktualne knjige so luč sveta ugledale pred kratkim. Pogovorni večeri bodo potekali na prostem v Parku Rastoče knjige ob novomeški knjižnici, povezovala jih bo Carmen L. Oven.
Kot prva bo svoji knjigi Pravljične poti brez meja: družinski izleti in Potepuški okruški: kako sem hodila po robu v četrtek, 26. avgusta 2021, ob 18. uri predstavila Irena Cerar, ki jo bralci in ljubitelji pohodništva poznajo predvsem po njenih izvrstnih pravljičnih vodnikih po Sloveniji. Tokrat se avtorica podaja na potopisno-literarno popotovanje po slovenskem zamejstvu, začinjeno z ljudskimi pravljicami in pripovedkami, povezanimi z opisanimi kraji, ki so jih ilustrirali priznani slovenski avtorji in avtorice različnih generacij. V drugi knjigi pa so zbrani okruški zgodb, ki niso našli mesta v vodniku in so spomini na potepanja po osupljivo lepih in pogosto neznanih krajih, srečanja z domačini, avtoričino potovanje vase, osebno iskanje lepote in sozvočja z naravo ter premislek o sebi v hitro spreminjajočem se svetu novih omejitev in delitev.
Janja Vidmar, ena najbolj priznanih in branih slovenskih pisateljic ter prejemnica številnih nagrad za mladinsko književnost, se v zadnjem obdobju vse bolj posveča pisanju literature za odrasle. V četrtek, 2. septembra 2021, ob 18. uri bo spregovorila o svojem najnovejšem romanu z naslovom Niti koraka več, katerega dogajanje je postavljeno na svetovno znano romarsko pot Camino, ki je zgolj okvir, v katerega je umeščena zgodba o večnem razkolu med svetom in človekovo notranjostjo, pospremljena z arhetipsko preživetveno izkušnjo sodobnega človeka.


Knjiga Na prepihu – zgodba o spremembi, krizi in novem začetku dolgoletnega slovenskega publicista in avtorja knjig dr. Sama Ruglja je po eni strani hvalnica moči narave, po drugi pa (samo)kritična izpoved človeka, ki v teh težkih časih dela na področju kulture in je postavljen pred preizkušnjo, da na novo premisli smisel svojega bivanja. Avtobiografsko pripoved o spremembi, krizi in novem začetku, ki je postavljena v poletje leta 2020, v na videz idilično obdobje po prvem valu epidemije, ki je pretresla nazorske in eksistencialne temelje vsega sveta ter postavila pod vprašaj tudi njegovo prihodnje delo, bo predstavil v torek, 14. septembra 2021, ob 18. uri.
Priznana publicistka, nekdanja urednica in sedanja kulturna novinarka pri časopisu Delo Irena Štaudohar v svoji drugi knjigi z naslovom Kaj hoče ženska? preučuje življenja znanih karizmatičnih žensk. Sprašuje se, ali je ženska lahko svobodna, zaljubljena in hkrati srečna ali je ta želja vedno obsojena na neuspeh? Danes se namreč zdi skorajda bogokletno pisati in premišljevati o tem, da nas ne oblikujejo le okolica, pamet in talenti, temveč tudi strasti in ljubezni. V sodobnem svetu, v katerem si želimo užitke brez čustev, odnose brez bolečin in intimnost brez tveganja, se zdi ljubezen vedno bolj ogrožena. Gre za navdihujočo knjigo o ženskah, iz katere se lahko veliko naučijo tudi moški. Na večno vprašanje – kaj je tisto, kar si v resnici želijo ženske, bo skušala odgovoriti v četrtek, 30. septembra 2021, ob 18. uri.
Vabljeni na pogovorne večere v zavetje Parka Rastoče knjige ob Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. V primeru neugodnih vremenskih razmer bodo dogodki potekali v prireditvenem atriju knjižnice.