kamera Svet24.si

Žena zasačila profesorja v objemu študentke

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

BITENC Necenzurirano

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

zvezdan martic2 Reporter.si

Bo to novi predsednik uprave RTV Slovenija?

žan vipotnik maribor mm Ekipa24.si

Maribor je našel naslednika Žana Vipotnika? ...

Sabina Mlakar Njena.si

Sabino Mlakar na zadnjo pot pospremili tudi znani ...

roglic Ekipa24.si

Zanimivo razkritje! Zdaj je jasno, kaj je Roglič ...

Kultura

Nadaljevanje cikla Na robu poletja

Piše: R.K.

Čas objave:
11.09.2022 16:46

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto poletno dogajanje zaključuje z drugim delom sklopa pogovornih večerov Na robu poletja. V goste prihajata Erica Johnson Debeljak in Feri Lainšček.

Že tretje leto zapored novomeška knjižnica poletno dogajanje zaključuje s poletno-jesenskim delom sklopa pogovornih večerov Na robu poletja, ki se bo odvijal septembra v Parku Rastoče knjige ob knjižnici, v primeru dežja pa v prireditvenem atriju knjižnice.

V torek, 13. septembra, ob 18. uri bo pisateljica, publicistka in prevajalka Erica Johnson Debeljak spregovorila o svoji knjigi z drznim naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica, v kateri se z dobršno mero poguma loteva tabuiziranih tem, kot so smrt, žalovanje, bolečina in vdovstvo. Z njimi se je pred leti soočila ob nenadni smrti moža pesnika in pisatelja Aleša Debeljaka. Po občutkih nemoči, jezi in zmedenosti je po vseh fazah žalovanja svoje življenje začela sestavljati na novo, v knjigi pa predstavi tudi pregled položaja vdov v različnih zgodovinskih obdobjih.

Cikel pogovornih večerov Na robu poletja bodo sklenili v torek, 20. septembra 2022, ob 18. uri v družbi Ferija Lainščka, enega najbolj branih slovenskih pisateljev in prejemnika številnih nagrad, katerega literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij pri nas. Pred izidom je namreč nadaljevanje njegove avtobiografske trilogije Kurji pastir, beseda pa bo tekla tudi o njegovi poeziji in aktualnih ponatisih njegovih del, ki se kar vrstijo. Pred kratkim je izšla njegova pesniška zbirka Med nama je angel, v knjigi s skupnim naslovom Murska saga pa sta ponatis doživela romana Ločil bom peno od valov in Muriša, ki razkrivata skrivnosti in lepote reke Mure, s katero je močno zaznamovan avtorjev literarni opus.

Cikel pogovornih večerov Na robu poletja so začeli s Tonetom Partljičem, ki je obiskovalce navdušil s poznavanjem literature in pripovedovanjem zgodb iz svojega življenja ter poskrbel, da je večer minil v sproščenem in veselem vzdušju.

V prvem delu cikla Na robu poletja je bralce nagovoril tudi Drago Jančar, eden najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, ki je za svoja dela prejel mnoga priznanja in nagrade.

Bralce je nagovoril tudi Drago Jančar, eden najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, ki je za svoja dela prejel mnoga priznanja in nagrade. Z njim so spregovorili o njegovem aktualnem romanu Ob nastanku sveta, v katerem bralce kot vedno očara s svojim značilnim pripovednim slogom.

Novinarski par Boštjan Videmšek in Maja Prijatelj Videmšek je obiskovalcem predstavil svojo prvo skupno knjigo Zadnji dve, v kateri se preko zgodbe o zadnjih dveh preživelih severnih belih nosoroginjah Najin in Fatu večplastno in poglobljeno loteva problematike sodobnega izumiranja živalskih vrst.