Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Kočevje

Nekaj skic iz kotov in s polic Iva Mršnika

Piše: STA

Čas objave:
09.12.2021 12:48

V Likovnem salonu Kočevje bo drevi na ogled razstava Nekaj skic iz kotov in s polic z risbami in grafikami, nastalimi v različnih obdobjih, akademskega slikarja Iva Mršnika. Gre za motivno raznolika dela od portretov, avtoportretov, krajin in abstraktnih psihogramov v avtorjevem prepoznavnem slogu. Uradnega odprtja ne bodo pripravili.

Mršnikov razpoznavni slog izhaja iz risbe in njenega razumevanja. Risbo uporablja kot sredstvo za izražanje svojih občutij, njegove risbe pa predstavljajo spontano potovanje roke po papirju ali grafični plošči, na katerih ostaja sled njegovega toka misli in zavesti, je ocenila kustosinja Nadja Kovačič.

Avtor svojo unikatno sled ustvarja z odtisi prstov ali dlani. Kompozicijsko ravnotežje pogosto doseže tudi s tanko ravno črto ali z žarkom beline, ki učinkuje kot protiutež spontanosti in organskim oblikam.


Velik poudarek daje tudi strukturam, vzorcem in naravnim oblikam papirja. Včasih papir celo zmečka, in tako dobi grobo, na nek način ekspresivno podlago. Papirje, ki jih je nagubala vlaga, pa najde tudi med ostanki grafičnega procesa, je še zapisala kustosinja.

Mršnikova razstava bo na ogled do 26. februarja.

nekaj-skic-iz-kotov-in-s-polic-iva-mršnika
Nekaj skic iz kotov in s polic Iva Mršnika
PM Kočevje

Ivo Mršnik se je leta 1939 rodil v Knežaku pri Ilirski Bistrici. Na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1968. Končal je tudi grafično in slikarsko specialko.

Od leta 1978 je bil zaposlen na Pedagoški akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1998 postal redni profesor za risanje in grafiko. Za svoje zgodnje delo je leta 1969 prejel študentsko Prešernovo nagrado, najbolj prestižna pa je nagrada Ivane Kobilce, ki jo je za prepričljivo umetniško držo prejel leta 2018. Sodeloval je na več kot 100 skupinskih razstavah in samostojno v vseh pomembnih slovenskih galerijah.