ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura

Nekje vmes v knjižnici Ivančna Gorica

Piše: R.K.

Čas objave:
09.01.2023 11:03

V Knjižnici Ivančna Gorica bo do konca januarja na ogled razstava likovnih del z naslovom Nekje vmes avtorice Melite Garvas iz Višnje Gore. Odprli so jo minuli četrtek, dogodek pa je potekal v soorganizaciji Mestne knjižnice Grosuplje, Enote Ivančna Gorica, Kulturnega društva Janez Cigler Višnja Gora in avtorice ter njene družine.

Nastopili so mladi glasbeniki Glasbene šole Grosuplje, podružnice Ivančna Gorica: violončelistka Vita Legan (mentorica Zrinka Vlašič Lepen) in kvartet saksofonov v sestavi: Lina Sekirnik, Luka Japelj, Johan Ramšak ter Gašper Možina (mentor Jaka Ahačevčič).

Melita Garvas je likovna pedagoginja in specialistka pomoči z umetnostjo, zaposlena kot vzgojiteljica mladostnikov v Vzgojno-izobraževalnem zavodu Višnja Gora. Svojo kreativnost, optimizem in svobodomiselnost izraža na različne načine: z likovnim snovanjem, likovnimi, gledališkimi in s plesnimi delavnicami, poezijo. Leta 2016 je izšla njena pesniška zbirka z naslovom Danes name dežuje svetloba. Zadnja leta pod znamko Unikati Tita Mita ustvarja tudi nakit. Njeni uhani, ogrlice in zapestnice so res pravi umetniški izdelki. Sprva je zanje uporabila ostanke barv, ki jih je nanesla na koščke lesa, zdaj pa so to namensko narejene mojstrovine. Velja omeniti, da je bila zelo aktivna tudi v višnjegorskem kulturnem društvu, kjer je najprej delovala kot igralka, potem pa kot scenografka in režiserka, dve gledališki predstavi sta bili v celoti njeno avtorsko delo.

Tisti, ki spremljajo njeno likovno snovanje skozi daljše obdobje, so takoj opazili, da so slike, ki so nastale v zadnjih letih, drugačne. To je v recenziji razstave izpostavila tudi Simona Zorko, sociologinja kulture in umetnostna zgodovinarka, sicer vodja ivanške izpostave JSKD, na odprtju je recenzijo prebrala knjižničarka Maruša Pušnik: »Prej in potem. Barve so ostale več ali manj enake, likovni elementi so prepoznavno Melitini. Formati slik so se razprli. Iskanje globine in srčike skrivnostne energije iz zgodnjih del pa se je odprlo v popolni transparentnosti površine. Če je bilo v delih prej čutiti obsesivno vztrajanje na drugačni interpretaciji slike, ki ni okno temveč energija, pa lahko v najnovejših, razstavljenih delih, vidimo rojstvo slikarke in začetek umeščanja njenega dela znotraj določene linije in zgodovine slikarskega likovnega medija. Melita si v najnovejših slikah pogumno vzame vse. Dovoli si praznino kroga, ki kar naenkrat postane ožarjena drevesna krošnja. Vedno manj je različnih elementov in barv na sliki, so pa ti postali močni, povedni in razmišljujoči. Iz slik je izginil strah in upor. Zato pa se je odprla Melitina linija ustvarjalne prakse, ki še vedno vztraja na robu. Ampak to ni več samotno iskanje in beg, temveč je občutek hoje z ramo ob rami. S svojim likovnim, teoretskim, terapevtskim in pedagoškim znanjem pregnete vsakdanje življenje in v izjemen umetniški izraz vključi prakso, ki jo lahko imenujemo samorastniško ustvarjanje. Kot vsak dan svoje varovance pelje v življenje, tako tudi status ti. outsider arta pripelje nazaj tja, kamor sodi, in to je v čisti center sodobnega umetniškega izraza.«

Sama avtorica je pojasnila, da likovno snovanje, ki je na ogled v ivanški knjižnici, govori o doživljanju obdobja njene rehabilitacije po covidu in trudu ohranjanja tistega, kar ona je. »To moje obdobje je zdaj nekje vmes, med tistim, kar sem bila pred koronco, in tistim, kar bom uspela še rešiti po vseh zaznamovanostih,« pravi Garvasova in omeni, da je ta čas postal ploden in čudovit, čeprav se vmes stalno mešajo občutki strahu in nemoči.

Najmlajša glasbenica, ki je nastopila na odprtju, Vita Legan, je hči Melitinega bratranca Primoža. Stara je 10 let, obiskuje peti razred Podružnične šole Višnja Gora, v glasbeni šoli pa obiskuje četrti razred violončela. Doslej je odlično nastopila na treh mednarodnih tekmovanjih: v Palmanovi je dosegla tri prva mesta, v Trevisu je bila druga, v okviru spletnega tekmovanja World Open music Competition pa je zasedla dve prvi mesti.

Poetsko plat Melite Garvas je predstavila predsednica Kulturnega društva Janez Cigler Višnja Gora Špela Bašar.

Vsi, ki so prišli na dogodek, so bili na koncu deležni dobrot, ki jih je pripravila Melitina mama Majda Garvas.