Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kultura

Novomeški Pomladniki zlati na državnem tekmovanju v Mariboru

Piše: R.K.

Čas objave:
23.04.2024 08:27

Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto (MePZ Pomlad) je pod umetniškim vodstvom Alenke Podpečan minuli konec tedna na 28. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2024 osvojil zlato plaketo in z 91,3 točke skupno 2. mesto v konkurenci 20 zasedb. Obenem so pomladniki prejeli še dve posebni priznanji, med njimi nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, napisane v času enega leta pred tekmovanjem, za skladbo Jana Trilerja Elizijska polja.

Gre za največji zborovski uspeh na državni ravni v tej regiji. Kot pravijo v zboru, je osvojeno 2. mesto “dokaz, da so trud, vztrajnost, predanost in ljubezen do petja prave sestavine recepta za uspeh. Veseli nas tudi, da smo z noviteto mladega skladatelja Jana Trilerja prepričali žirijo, ki nam je dodelila dodatno nagrado.”

Najvišjega državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, ki vsake dve leti poteka v Mariboru, so se lahko udeležili le izbrani, najbolj kakovostni slovenski zbori in vokalne skupine. Tekmovanje je potekalo 20. in 21. aprila 2024 v sklopu 5 koncertov pred mednarodno žirijo (predsednica Urša Lah Rasmussen, Aira Birziņa, Esteban Urzelai, Primož Kerštanj in Tadeja Vulc).

V svojem tekmovalnem sporedu so se pomladniki predstavili s štirimi skladbami, med njimi noviteto – prvič izvajano skladbo mladega slovenskega skladatelja Jana Trilerja Elizijska polja, za katero je prejel tudi nagrado za najboljšo noviteto.

1. Jacobus Handl Gallus (1550–1591): QUI CITO DAT, BIS DAT, M:25 (Carmina Proverbalia, Ovid)

2. Anton Foerster (1837–1929): AVE MARIA, Op. 107 (antifona za četrto adventno nedeljo, Lk 1: 28, 42)

3. Beatríz Corona (1962): PENAS (José Martí)

4. Jan Triler (2003): ELIZIJSKA POLJA (ljudska), 2023, noviteta, prva izvedba

Zbor je na tekmovanju prvič nastopil pod umetniškim vodstvom dirigentke Alenke Podpečan, ki je na ljubljanski Akademiji za glasbo z odliko in posebno nagrado magistrirala iz zborovskega dirigiranja pri prof. Marku Vatovcu ter prav tako z odliko in posebno nagrado diplomirala iz glasbene pedagogike. Leta 2017 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za izjemne umetniške dosežke. Od šolskega leta 2022/23 je dirigentka Mešanega mladinskega zbora in orkestra na Gimnaziji Novo mesto, od septembra 2023 pa tudi dirigentka Mladinskega zbora RTV SLO.

MePZ Pomlad je zbor z več kot 30-letno tradicijo. Plod dolgoletnega dela so številna priznanja in uspehi na regionalnih, državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Odlične uvrstitve na olimpijadi pevskih zborov v Linzu (2000), na mednarodnih tekmovanjih v Rivi del Garda (1999), Bratislavi (2007), absolutno 1. mesto v Olomoucu (2009), zmagovalec več kategorij, dobitnik zlatih in posebnih priznanj v Olomoucu (2014) in Sacilu (2018) ter uspešne udeležbe na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem (1995, 1997, 1999, 2003, 2005, 2010 in 2024) potrjujejo, da cilji zbora vedno segajo k višjemu in boljšemu. V lanskem letu se je zbor uvrstil na Mednarodno zborovsko tekmovanje v Zadru, na katerem je prejel prvo nagrado ter skupno 3. mesto v grand prix, na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb Dolenjske, Bele krajine in Posavja novembra 2023 v Brežicah pa je zbor dosegel 90 točk in zlato priznanje z odliko.

Leta 2022 je zbor praznoval tri desetletja neprekinjenega delovanja, ki so ga okronali z izdajo svoje tretje zgoščenke Barve Pomladi. Snemali so jo v novomeških Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja, Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja in na koncertu v Kulturnem centru Janeza Trdine, na njej pa gostujejo številni dolenjski glasbeniki.

Pomlad že od vsega začetka skrbi za žanrsko raznovrstne projekte, sodelovanje ter medsebojno povezovanje zborov in glasbenikov. So organizatorji koncertnega cikla Pesem povezuje, projekta PoPmlad in festivala Novo mesto Gospel.

V vrstah Pomladi se je do danes zvrstilo več kot dvesto pevk in pevcev, trenutno pa zbor šteje štiriinštirideset aktivnih članov. Pomladnike in njihove tekmovalni program bomo lahko slišali v Novem mestu konec maja na občinski reviji pevskih zborov v organizaciji JSKD Novo mesto, v naslednji sezoni pa načrtujejo organizacijo drugega gospel festivala v Novem mestu (2025), konec letošnjega leta pa tradicionalni božični dobrodelni koncert ter nastop v okviru novomeškega Sakralnega abonmaja.