kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura

Obnovili bodo uničen Lukatov toplar

Piše: R.K.

Čas objave:
13.05.2021 11:38

Občina Šentrupert je bila uspešna na razpisu s projektom Rekostrukcije Lukatovega toplarja.

Občina Šentrupert se je prijavila na javni razpis Ministrstva za kulturo za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2021-2022 sofinancirala Republika Slovenija iz dela proračuna, namenjenega za kulturo, in za izbor kulturnih projektov iz programa sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov, ki jih bo v letih 2021 in 2022 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za izvajanje Zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi (v nadaljevanju: spomeniško-varstveni projektni razpis, oznaka: JPR2-SVP-2021-22).

Na razpisu so bili uspešni s projektom Rekonstrukcije Lukatovega toplarja, uničenega v poletnem neurju 2020 in s tem upravičeni do 50% sofinanciranja obnove.



Ministrstvo za kulturo bo prispevalo 13.235,01 EUR v letu 2021, kar je polovica upravičenih stroškov obnove.

Z investicijo bodo izvedli rekonstrukcijo v neurju porušenega repa - podaljška s tremi okni pri Lukatovem toplarju. Nosilni in podporni stebri bodo izdelani iz hrasta. Izdelava stebrov je ročna z uporabo tradicionalnih tesarskih orodij. Na novo se bodo izdelale late iz smreke in sicer 17 lat na okno. Izdelala se bo strešna konstrukcija na križ iz smrekovega lesa. Spoj špirovcev na slemenu in pri strešni legi se spoji z lesenim moznikom. Podaljšek se pokrije s slamnato streho na polni čop v debelini 25 cm. Škropa bo privezana na vsako preklo z nerjavečo žico. Slamnata streha na toplarju se bo obnovila oz. zamenjala z novo. Debelina slamnate strehe bo 25 cm, škropa se priveže na vsako preklo z nerjavečo žico, na čelnih straneh bo kritina zaključena z vetrno obrobo iz slamnate kite.