Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura

Odprta dva razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov

Piše: R.K.

Čas objave:
02.02.2022 13:34

JSKD odpira dva javna razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov, za katere je namenjenih skoraj 450 000 evrov.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je objavil dva javna razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov:

  • Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti (PR-2022) ter
  • Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju različnih manjšinskih etničnih skupnosti in priseljencev v RS (Etn-2022).

Oba razpisa bosta odprta do 28. februarja.

JSKD izvaja javne razpise za sofinanciranje kulturnih projektov in programov za kulturna društva, zveze kulturnih društev ter v določenih primerih tudi za zasebne zavode in druge nevladne organizacije s statusom pravne osebe zasebnega prava ter ustvarjalce z veljavnim statusom samozaposlenih v kulturi. Sredstva so namenjena sofinanciranju projektov, ki so izvedeni kot prireditve (koncerti, predstave, razstave, projekcije in druge javno dostopne kulturne dejavnosti), izobraževanja in strokovna usposabljanja ali založniški, filmski in video projekti ter programom, torej rednemu, sistematičnemu in kontinuiranemu delovanju ljubiteljskih kulturnih društev, ki se manifestira kot izobraževalno in ustvarjalno delo.

Prijava na javne razpise je digitalizirana, tako da vlagatelji svoje vloge oddajo prek spletne aplikacije. Elektronska oddaja vlog društvom in drugim upravičenim osebam omogoča pregledno, enostavno in sistematično prijavljanje na razpise, hkrati pa omogoča hitrejše in enostavnejše vodenje postopkov ter večjo transparentnost poslovanja.

Vrednost Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, ki jih bo v letu 2022 sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (PR-2022) znaša 304.030 evrov. Upravičene osebe po tem razpisu so kulturna društva in njihove zveze s statusom pravne osebe v Republiki Sloveniji in krovne organizacije kulturnih društev avtohtonih slovenskih manjšin v sosednjih državah. Društva in organizacije, ki se lahko prijavijo na razpis, morajo delovati v eni izmed naslednjih dejavnosti: zborovska (pevski zbori in vokalne skupine), inštrumentalna (pihalni, tamburaški in mandolinski, simfonični, godalni, harmonikarski, trobilni in kitarski orkestri ter big bandi, orgličarji in citrarji), gledališka in lutkovna, folklorna, filmska, plesna, likovna, literarna ter intermedijska dejavnost (novi mediji, IK tehnologija). Ločeno področje je tudi mažoretna dejavnost, ki je namenjena le krovnim organizacijam na nacionalnem nivoju.

Vrednost drugega razpisa, Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju različnih manjšinskih etničnih skupnosti in priseljencev v RS, ki jih bo v letu 2022 sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (Etn-2022) znaša 143.930 evrov. Upravičene osebe po tem razpisu so kulturna društva in njihove zveze, zasebni zavodi in druge nevladne organizacije s statusom pravne osebe zasebnega prava in ustvarjalci z veljavnim statusom samozaposlenih v kulturi. Področje razpisa je kakovostna kulturna dejavnost manjšinskih etničnih skupnosti in priseljencev v Republiki Sloveniji, ki se izvaja na nepridobiten način in je v interesu širše družbene skupnosti. Ožja področja: glasbena, gledališka, folklorna, filmska, plesna, likovna in literarna dejavnost ter dejavnosti, ki vključujejo več navedenih področij ljubiteljskega kulturnega delovanja hkrati.