radio1 Svet24.si

Janša s Kurzem na Triglav, Avdić s Pitschko na ...

operacija, kirurginja Svet24.si

Kirurginja zarezala v napačno nogo! Kazen 2700 ...

Ursula von der Leyen Svet24.si

Predsednica Evropske komisije o obveznem cepljenju...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpekcija: SDS ni kršila vladnega odloka, ker ...

Meghan Odkrito.si

Meghan Markle - O tem še nikoli ni govorila ...

grilc Ekipa24.si

Sporočilo žene, ki TRGA SRCE: Smrt slovenskega ...

Kultura Novo mesto

Odprtje razstave: Na Dvoru ulita umetnost

Piše: R.K.

Čas objave:
01.10.2021 09:00

Letos mineva 130 let od prenehanja delovanja železarne na Dvoru. V Dolenjskem muzeju Novo mesto hranijo največjo zbirko dvorskih predmetov (360 primerov), zato so se odločili, da obletnico zaznamujejo s priložnostno razstavo in publikacijo, v kateri je poudarek na lepoti predmetov, ulitih na Dvoru, kjer je v 19. stoletju obratovala največja železolivarna južno od Alp, ki je povprečno zaposlovala 700 delavcev.

Izdelovali so kovane in lite izdelke, vendar so bili njihova posebnost umetniško izdelani okrasni in uporabni predmeti iz litega železa: grbi, reliefi, obtežilniki, podstavki za ure, likalniki, svečniki, nakit, peči, nagrobniki, posoda za kuhanje, mostovi, vodnjaki itd.

Likalniki
Na Dvoru ulita umetnost
Dolenjski muzej

Na razstavi in publikaciji so prikazani najlepši predmeti v smiselni povezavi s prikazom zgodovine železarne, ki obsega naslednje vsebine: oglarjenje, rudarjenje, razvoj objektov železarne, zaposlene delavce, raznovrstnost izdelkov, proces ulivanja itd. S fotografskim gradivom so prikazani izdelki na terenu (Hradeckega most v Ljubljani, pokopališče stiških menihov, vodnjak v Žužemberku in Višnji Gori itd).

Vodnjak Višnja Gora
Na Dvoru ulita umetnost
Dolenjski muzej

Razstava je opremljena z digitalnimi vsebinami. Tri minutni film nazorno prikazuje proces ulivanja litoželeznih izdelkov. Na voljo so 3 d prezentacije vodnjaka v Žužemberku, Zoisovega nagrobnika v Ljubljani, železarskega kompleksa na Dvoru in motovila za navijanje štren. Vse digitalne vsebine so dostopne na razstavi, po zaprtju razstave pa bodo dostopne na internetni strani muzeja.

Pokopališče Stična
Na Dvoru ulita umetnost
Dolenjski muzej

Didaktične vsebine omogočajo aktivno udejstvovanje obiskovalcev vseh starostnih skupin in pripomorejo k lažjemu razumevanju uporabe predmetov: sezuvanje obutve z rogačem, navijanje štren na motovilo, preskus teža nekdanjih likalnikov, izdelava rozete iz vodilnega motiva razstave in uporaba oglja v likovni dejavnosti.

Hradeckega most
Na Dvoru ulita umetnost
Dolenjski muzej

Pri pripravi publikacije je avtorica dala poudarek slikovni objavi dvorskih predmetov, ker želi širiti vedenje o visoko kvalitetnih metalurških in umetniških izdelkih, ki so jih bili sposobni izdelati naši predniki in s tem dvigniti ponos in samozavest med domačini na Dolenjskem in v širšem slovenskem okolju. S fotografijami Boruta Peterlina je knjigi dan umetniški pridih, kot so dvorski izdelki umetniškega liva sami.

Motovilo KZ
Na Dvoru ulita umetnost
Dolenjski muzej

Celoten projekt je izveden z mislijo na možnost vključitve razstave v že načrtovano razstavo o naravnih znamenitostih doline reke Krke v prostorih železarne na Dvoru, katerih obnovo in postavitev razstave vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Odprtje razstave Na Dvoru ulita umetnost bo drevi ob 18. uri v Mali dvorani Dolenjskega muzeja Novo mesto. Razstavo avtorice Majde Pungerčar bo odprl prof. dr. Primož Mrvar, predstojnik Katedre za livarstvo in namestnik predstojnika Oddelka za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 8. februarja 2022.