ukrajinski vojak Svet24.si

Na Putinovi televiziji spregovoril o ruskem ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

DRU20220509_6ZZ4410 Reporter.si

Reporter se mi včasih zdi celo boljši od Mladine...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

Nika Zorjan Njena.si

Poročna pravljica Nike Zorjan

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

Kultura Novo mesto

Odprtje razstave: Onstran svetlobe

Piše: R.K.

Čas objave:
10.01.2022 14:00

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto bo ob svetovnem dnevu brajeve pisave in 140. obletnici rojstva Minke Skaberne na ogled razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih avtorjev z naslovom Onstran svetlobe.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije vabi na ogled gostujoče razstave slik in fotografij z naslovom Onstran svetlobe, na kateri sodeluje 20 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih krajev Slovenije. Razstava je
nastala ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih, ki je bilo kot prvo slovensko invalidsko društvo ustanovljeno 7. novembra 1920.

Z razstavo bodo v novomeški knjižnici obeležili dogodka v januarju, pomembna za bralno pismenost slepih in slabovidnih. Prvi je svetovni dan brajeve pisave, pisave za slepe, ki jo sestavljajo različne kombinacije pik. 4. januarja 1809 se je namreč rodil avtor brajice Louis Braille, zato je Generalna skupščina združenih narodov s sprejetjem resolucije Svetovne zveze slepih razglasila 4. januar kot svetovni dan brajeve pisave. 10. januarja pa bo minilo 140 let od rojstva slovenske učiteljice in profesorice Minke Skaberne, ki je velik del življenja posvetila skrbi za slepe. Kot prva pri nas je organizirala prepisovanje številnih knjig v brajico in na ta način omogočila ustanovitev prve in edine slovenske knjižnice za slepe in slabovidne, ki deluje še danes in se po njej tudi imenuje. Hkrati je namen razstave predstaviti širši javnosti ustvarjalnost slepih in slabovidnih ter spodbujati empatijo videčih do naših slepih in slabovidnih sodržavljanov.

Razstava bo v razstavnem prostoru novomeške knjižnice na ogled od danes, ko bodo ob 18. uri s predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije simbolično odprli razstavo. Vabljeni k ogledu razstave do konca meseca januarja.