cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kultura

Opereta Netopir bo še zadnjič na odru

Piše: R.K.

Čas objave:
12.12.2023 11:16

Opereta Netopir v lastni produkciji Zavoda Novo mesto, bo v decembru 2023, izvedena kar trikrat in tudi zadnjič na odru Trdinove dvorane. Zapletena zgodba pretvarjanj, preoblačenj, spletkarjenja in sprenevedanja kot iluzija gledališča v gledališču. Novomeška uprizoritev ostaja zvesta izvirnemu libretu, hkrati pa zgodbo aktualizira z namenom odpiranja novih možnosti njene interpretacije.

V nedeljo, 10. 12. 2023, je Opereta Netopir gostovala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Tehnična ekipa Zavoda Novo mesto se je odlično odrezala in pripravila oder, ki je precej večji od Trdinove dvorane. Polna dvorana s 520 obiskovalci je bila nad izvedbo navdušena, kar se je čutilo v bučnem aplavzu.

Netopir (Die Fledermaus) je opereta v treh dejanjih Johanna Straussa ml. Znano je, da je Strauss partituro končal v šestih tednih, v dvainštiridesetih nočeh. Zadnje takte je zaključil na silvestrovo leta 1873. Krstno je bila predstava uprizorjena 5. aprila 1874 v Theater an der Wien na Dunaju pod vodstvom skladatelja osebno. Strauss je z Netopirjem od operete segel do glasbene komedije. Transformativna moč gledališča, ki jo v novomeški uprizoritvi Netopirja preizkušamo in okušamo, gledalcem ponuja večplastno, celostno izkušnjo, ki se dotakne tudi njihovih globin.