Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Kultura

Plečnikova dela v Brežicah

Piše: R.K.

Čas objave:
20.01.2022 18:24

K počastitvi Plečnikovega leta ob 150. obletnici mojstrovega rojstva je Knjižnica Brežice pristopila z razstavo njegovih dunajskih risb, objavljenih v istoimenski publikaciji.

Arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) je s svojimi deli zaznamoval tri srednjeevropska mesta: Dunaj, Prago in Ljubljano. Bivanje v prestolnici dvojne monarhije in evropskem umetnostnem središču obenem pomeni zanj čas študija, umetniške dozorelosti in prvih realizacij. Dunajska doba časovno zajema obdobje od leta 1894 do 1911 ter sovpada z iskanjem nove arhitekturne govorice tako pri njegovih sodobnikih kot pri njem osebno. Razstavljene risbe nazorno prikazujejo razvoj umetnikovega izvirnega sloga, za oblikovanje katerega je bilo odločilno študijsko potovanje po Italiji (1898–1899), kjer se je navdušil nad prvinami in principi klasične arhitekture. S pomočjo dunajskih risb lahko spremljamo, kako je Plečnik secesionistične linije sčasoma prevedel v dramatični ekspresionizem in tudi že nakazal lastni slog, ki ga opredeljuje prizadevanje za snovanje »večnostne arhitekture«.

Razstava je na ogled na strokovnem oddelku knjižnice od četrtka, 20. januarja, do konca februarja 2022. Razstavljene risbe dopolnjujejo jedrnati opisi, do katerih dostopate s skeniranjem QR kode na stojalih.