Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kultura Gradež

Pohod po Trubarjevi rojstni fari

Piše: R.K.

Čas objave:
18.09.2021 14:00

Čeprav osrednja in tradicionalna prireditev Praznik suhega sadja zaradi strogih omejitev NIJZ odpade, Društvo za ohranjanje dediščine v jutri, 19. septembra, ob 9. uri, vabi na Pohod po Trubarjevi rojstni fari, na katerem bodo upoštevana zdravstvena priporočila.

Pohod traja približno tri ure, primeren je za vse starosti. Pot po Trubarjevi rojstni fari je leta 2016 dobila častni naslov "naj regijska pot v OE Ljubljana", na natečaju za najboljšo tematsko pot pod geslom Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga je organizirala Turistična zveza Slovenije.

Na pohod se boste lahko odpravili ob 9. uri zjutraj, ko bo odhod izpred Doma krajanov Turjak, se sprehodili po učni gozdni poti do Trubarjeve domačije na Rašici, s postankom pri cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu, kjer je bil Trubar krščen. Nato se boste vrnili na Gradež, kjer vam bodo ob predhodni prijavi postregli z enolončnico ter jabolčnim zavitkom in pripravili pokušino štrukljev z nadevom iz suhega sadja ter vas povabili na ogled dediščine vasi (sušilnica sadja, hiša, v kateri je živel skladatelj Marij Kogoj, muzej kmečkega orodja, stari vodnjaki, gostilniška klet, kozolci, čebelnjak, kapelici ...) in na tržnico s tradicionalno društveno ponudbo.
Po želji boste izlet lahko nadaljevali z ogledom Turjaškega gradu, ki je ponovno odprt.