zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kultura

Pojemo s Kočevarji

Piše: R.K.

Čas objave:
21.11.2023 09:44

Društvo Kočevarjev staroselcev je v soboto, 18. novembra 2023, uspešno organiziralo prireditev Pojemo s Kočevarji. Društvo, ki združuje Kočevarje v Sloveniji, ki se niso izselili iz domovine leta 1941, njihove potomce ter simpatizerje, deluje od leta 1992. S sedežem v lastnem kočevarskem centru v Občicah, društvo trenutno šteje približno 100 članov.

V okviru društva delujejo pevska in folklorna skupina, hkrati pa na sedežu gostijo muzej, ki predstavlja kulturno zgodovinsko dediščino Kočevarjev. Društvo aktivno ohranja spomin na kočevske Nemce s prireditvijo Dnevi kočevarske kulture, ki jih organizirajo občine Kočevje, Dolenjske Toplice in Semič, ter podobnimi kulturnimi dogodki.

Sobotni dogodek, ki je sledil lanskemu dogovoru z društvom nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora, je bil zaznamovan z bogatim kulturnim programom. Na odru so se izmenjevali nastopi folklornih in pevskih skupin, med njimi Društva Kočevarjev staroselcev, Komornega zbora "Hugo Wolf" Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi, ansambla Topliška pomlad, ljudskih pevk Rožce DPŽ Dolenjske Toplice, Vokalne skupine Cantate Domino in otroške skupine FS Kres. Celoten dogodek je povezoval dr. Tomaž Simetinger, s konsekutivnim prevodom Tomaža Dietingerja.

Posebno čast so doživeli z obiskom Avstrijske veleposlanice v Republiki Sloveniji, njene ekscelence mag. Elisabeth Ellison-Kramer, ki je zbrane tudi nagovorila. Prisotne je nagovoril tudi predstavnik izseljencev - Kärntner Landmannschaft in organizatorjem predal lepo darilo - svečo. Finančno so dogodek podprli Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za evropske in mednarodne odnose, Koroška deželna vlada - Land Kärnten, Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo in Občina Dolenjske Toplice.