Mary ŠEvo Svet24.si

FOTO: Kriptomilijonar na jahto lani povabil Špelo...

hrvaška policija, splošna Svet24.si

Grozljiv umor na Krku: Mož zadavil ženo in ...

Primož Roglič Svet24.si

Roglič v boj za medalje v kronometru: "Bo poseben...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

seks Dobra karma

Preverite - koliko seksa je preveč?!

jaz legenda, i am legend, will smith Odkrito.si

Obtičal je v 2027 in svari pred IZUMRTJEM ...

Kultura Novo mesto

Poletna atrakcija na Glavnem trgu

Piše: R.K.

Čas objave:
22.06.2021 13:34

V preteklem tednu se je na Glavni trg preselila zvočna galerija Novo mesto, znana pod imenom galerija Arkade, ki sprehajalca ob rotovžu pozdravi z zvokom japonskega vibrafonista Masayoshija Fujite.

Projekt je na javnem pozivu za oživljanje mestnega jedra podprla Mestna občina Novo mesto, produciral ga je Muzej tranzitornih umetnosti. Ambientalnemu zvoku, ki ga spremlja tudi razstava novomeške izpostave JSKD Novo mesto kulture, bo moč prisluhniti vsak dan med 16. in 18. uro do 30. junija .

Zvočna galerija, znana kot galerija Arkade, je bila prvič predstavljena na osrednji tržnici v Ljubljani pod Plečnikovimi arkadami in v gradu Štanjel. Kot zvočni vrt je bila postavljena v Čolnarni Tivoli in v Kopru, od preteklega tedna pa lahko prisluhnete zvoku, ki je bil prilagojen ambientu Glavnega trga, tudi v Novem mestu. Zvočna galerija Novo mesto, ki je locirana pod arkadami mestne hiše, bo med 16. in 18. uro vsak dan do vključno 30. junija predvajala kompozicijo japonskega vibrafonista Masayoshija Fujite, skladatelja sodobne
eksperimentalne glasbe. 

poletna-atrakcija-na-glavnem-trgu
Poletna atrakcija na Glavnem trgu
MO NM

Masayoshi Fujita prihaja z Japonske, živi in dela v Berlinu. Njegovo glasbo
navdihujejo elektronska glasba, jazz, dub, hip hop in klasična glasba. Ne drži se
tradicionalnih stilov igranja na vibrafon, ki temeljijo na teoriji kompozicije, temveč znotraj njega išče svoj lastni zvok in razvija nove možnosti igranja nanj. Svoj inštrument opremi z nanizanimi koraldami, trakovi folije in podobnimi predmeti. Rezultat so novi zvoki, sorodni distorzijam, ki razširjajo spekter vibrafona, ne da bi posegali v njegov notranji karakter ali ga izničili. Njegova glasba privablja podobe, atmosfere, kulise in zgodbe v poslušalcu, sorodne podobam, ki jih je izkusil tudi avtor sam. Zvočno galerijo spremlja razstava "Novo mesto kulture", na njej pa se na velikih plakatih predstavljajo društva, skupine in posamezniki z območja Območne izpostave JSKD Novo mesto, ki na regijskih in državnih prireditvah dosegajo najboljše rezultate.