Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kultura

Predstavitev knjige Razvoj primarnega zdravstva v občini Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
17.10.2022 13:06

Minuli četrtek je v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice potekal pogovorni večer v sklopu prireditev prazničnega Brežiškega oktobra.

Dogodek je bil posvečen predstavitvi strokovne monografije Razvoj primarnega zdravstva v občini Brežice in pogovoru z njenim avtorjem, vnetim raziskovalcem lokalne zgodovine Posavja in plodovitim publicistom, Oskarjem Zoranom Zeličem. V pogovoru, ki ga je vodil bibliotekar dr. Dejan Pacek, so bila odstrta raznovrstna prizadevanja za ohranitev in izboljšanje zdravja tukajšnjega prebivalstva v daljni in bližnji preteklosti. Na dogodku sta spregovorila tudi direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč in direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević. Večer sta obogatili glasbeni točki, ki ju je pod mentorstvom Lucije Grošelj Borozan izvedel violončelist Benjamin Ferk, učenec Glasbene šole Brežice.

knjižnica-brežice, brežiški-oktober
Predstavitev knjige Razvoj primarnega zdravstva v občini Brežice
Knjižnica Brežice

Čeprav je knjiga izšla že v lanskem letu, je bila ob tej priložnosti prvikrat predstavljena javnosti. Avtor je v času priprave knjige nekajkrat obiskal Knjižnico Brežice in tu poiskal vire za svojo raziskavo. Pogovorni večer je imel zaradi tega poudarjen domoznanski značaj. V nagovoru je direktorica knjižnice pojasnila, da domoznanstvo označuje posebno dejavnost zbiranja, hranjenja, varovanja, obdelovanja, proučevanja in predstavljanja gradiv, vezanih na ožje geografsko področje; v primeru Knjižnice Brežice domoznansko območje predstavlja celotna brežiška občina. Zbirka se posodablja vsak dan in tako nikoli ni zaključena, njena vsebina pa želi nagovarjati kar se da širok krog uporabnikov tako za namen izobraževanja, raziskovanja ali informiranja. Medtem je Levojević v svojem nastopu povzel sodelovanje med Zdravstvenim domom Brežice in avtorjem knjige, ki mu je botrovala zavest o pomenu in dolžnosti ohranjanja zgodovinskega spomina.

knjižnica-brežice, brežiški-oktober
Predstavitev knjige Razvoj primarnega zdravstva v občini Brežice
Knjižnica Brežice

Med razgibanim pogovorom je avtor povlekel vzporednice med ukrepi v boju proti epidemijam v preteklosti in danes, predstavil in ovrednotil vire o stanju zdravstva in zdravja na širšem območju Brežič v preteklih stoletjih ter opozoril na pomen odprtja novega bolnišničnega poslopja brežiške bolnišnice leta 1889. V nadaljevanju je bila pozornost namenjena nekaterim izstopajočim osebnostim med ranocelniki in prvimi zdravniki na območju občine Brežice, prav tako predstavitvi preventivne zdravstvene dejavnosti v okviru zdravstvenega doma v Cerkljah ob Krki, ki je bil odprt leta 1929 kot prvi v Posavju in drugi po vrsti na Slovenskem. Beseda je tekla o povojnih prizadevanjih za gradnjo sedanjega zdravstvenega doma v Brežicah in o brežiških stavbah, v katerih so pred tem delovale različne zdravstvene službe. Pojasnjeno je bilo tudi, zakaj in v čem zdravnik Alojzij Slavko Sušin izstopa v vrsti upravnikov oziroma direktorjev zavoda.

knjižnica-brežice, brežiški-oktober
Predstavitev knjige Razvoj primarnega zdravstva v občini Brežice
Knjižnica Brežice

Udeleženci pogovornega večera so se lahko prepričali, da so razvoju primarnega zdravstvenega varstva na območju občine Brežice pot tlakovale generacije predanih in požrtvovalnih zdravstvenih delavcev, katerim smo izrekli zahvalo. Vsak je lahko prejel brezplačen izvod knjige, ki jih je za to priložnost podaril Zdravstveni dom Brežice.