kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Kultura Novo mesto

Prejemnik nagrade novo mesto je Carlos Pascual

Piše: STA

Čas objave:
27.08.2021 20:36

Pred knjigarno Goga v Novem mestu so nocoj v sklopu festivala kratke zgodbe Novo mesto short podelili nagrado novo mesto. Prejel jo je Carlos Pascual za zbirko kratke proze Nezakonita melanholija. Žirija je zapisala, da knjiga temelji na formi kronike, a jo tudi inventivno prenavlja ter da kratkoprozno zbirko zaznamuje vešč pripovedni slog.

Kot piše v utemeljitvi, Nezakonita melanholija Carlosa Pascuala, ki je izšla pri LUD Šerpa, temelji na formi kronike, a jo s tem, ko se izmakne kronološkemu principu, tudi inventivno prenavlja. Deli avtobiografske pripovedi, ki prečijo različna obdobja od mladosti do odrasle dobe in različna območja od Mehike do Slovenije, se prek postopka literarne montaže prepletajo z zgodovinskimi in geografskimi ekskurzi, biografijami drugih umetnic in umetnikov ter umetnostno refleksijo, zgodbe vsebujejo prvine polliterarnih diskurzov, novinarstva, esejistike, memoarov, mestoma se bližajo tudi gonzu.

Mrežasto organizirane pripovedi se po prepričanju članov žirije na ta način izognejo nevarnosti prevelike pomenske zaprtosti oziroma poantiranosti; poglavitni učinek besedila in njegova pomenljivost vznikata prav iz sopostavljenosti odlomkov - zdaj dogajalnih, zdaj refleksivnih - in njihovega sovplivanja. Zbirka se tako s pripovedovanjem z distance uspe izogniti pretirani psihološki in moralni analizi, odpove se sodbam, preprosto pripoveduje izseke iz realnosti, življenja.

Proza Nezakonite melanholije se izogiba metaforizaciji pripovedovanega, večinoma jo zaznamuje poročevalski ton, a se vendarle mestoma od njega oddalji tudi v bolj poetične pasaže, ki prav zato dosežejo še toliko močnejši učinek. Kljub rabi montažne tehnike in zastranitvam ostaja pripoved nepretrgana, brez motečih rezov ohranja svoj tempo, ohranja pozornost tistega, ki bere. Nezakonito melanholijo tako zaznamuje vešč pripovedni slog, za katerega je poleg avtorja zaslužna tudi prevajalka Mojca Medvedšek, še piše v utemeljitvi.


Žirijo so sestavljali Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in predsednica Silvija Žnidar.

Za nagrado novo mesto so bili letos nominirani še Marko Golja z zgodbami Prepozno, pozneje, Anja Mugerli s Čebeljo družino in Agata Tomažič s kratkimi zgodbami Nož v ustih.

Podelitvi nagrade bo v soboto dopoldne sledil še pogovor ob zajtrku z nagrajencem v atriju knjigarne Goga.

Festival Novo mesto short pripravlja založba Goga. Založba je nagrado novo mesto zasnovala z Društvom slovenskih literarnih kritikov v želji, da bi kakovostna slovenska kratka proza dobila več pozornosti v splošni javnosti.