belgijski f-16 Svet24.si

Lavrov zopet grozi: "Zahod se igra z ognjem!"

bagr Svet24.si

Jure je po nevesto prišel kar z bagrom

sdv-udba Necenzurirano

Strašijo nas z Udbo, sami pa so izumili tajno ...

tina gaber robert golob m24 Reporter.si

Konec medenega leta v golobnjaku: revizija prvega ...

pogacar roglic Ekipa24.si

Pogačarja 'obtožili', da ni čestital Rogliču, ...

Primož ROglič Njena.si

Ne boste verjeli, kdo je pomagal Rogliču ob ...

roglic doncic Ekipa24.si

Roglič navdušil tudi Luko Dončića! Glejte to ...

Kultura Višnja Gora

Premiera digitalno restavriranega filma Deseti brat

Piše: STA

Čas objave:
10.12.2021 12:48

V Hiši kranjske čebele v Višnji Gori bodo drevi premierno predvajali digitalno restavrirani igrani film Deseti brat, posnet po romanu Josipa Jurčiča. Občina Ivančna Gorica in Slovenski filmski center (SFC) bosta s predvajanjem leta 1982 posnetega filma Vojka Duletića zaključila Jurčičevo leto, letos razglašeno ob 140-letnici pisateljeve smrti.

Celovečerni film prinaša zgodbo Desetega brata, to Jurčičevo delo pa velja za prvi slovenski roman. V filmu so nastopili Radko Polič, Matjaž Višnar, Jana Habjan, Bert Sotlar, Stevo Žigon, Željko Hrs, Boris Kralj in drugi igralci.

Scenarist, režiser in montažer je bil Duletič, direktor fotografije Mile de Gleria, scenograf Mirko Lipužič in kostumografinji Mija Jarc ter Cveta Mirnik. Posneli so ga v produkciji ljubljanskega Viba filma, so sporočili iz SFC.

Zgodba Desetega brata je sicer postavljena v leto 1840, na grad Slemenice, kamor Lovro Kvas pride kot domači učitelj. Med njim in domačo hčerjo Manico vzplamti ljubezen, gledalci pa hkrati spremljajo skrivnostno zgodbo tako imenovanega desetega brata Martinka Spaka.


To je sicer štirinajsti digitalno restavrirani slovenski celovečerni igrani film, ki bo tako dostopen tudi v digitalni obliki, so še zapisali pri SFC.

V okviru Jurčičevega leta so tudi v sejni sobi Občine Ivančna Gorica v torek predstavili knjigo Naš Jurčič, ki so jo izdali v domoznanski zbirki občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Avtorja, domačin Mihael Glavan in akademski slikar Damijan Stepančič, s knjigo Jurčiča predstavljata v sliki in besedi.

Josip Jurčič (1844-1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med katerimi prednjačijo slovanski.

Rodil se je na Muljavi na Dolenjskem, njegov oče pa je prišel iz Jablanc pri Kostanjevici na Krki. Jurčičeva domačija na Muljavi je obnovljena in sodi med spomenike slovenskega kmečkega stavbarstva, tamkajšnje Kulturno društvo Josip Jurčič pa v letnem gledališču ob njej vsako leto uprizarja Jurčičeva dela.