Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura

Priznanje za kreativnost Galeriji Božidar Jakac

Piše: R.K.

Čas objave:
18.01.2022 10:19

Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti je prejemnik posebnega priznanja za kreativnost nagrade Živa 2020, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur.

Priznanje je sprejel dirketor Goran Milovanovć. Mednarodna žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala: “Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti je ustanova z dolgo tradicijo, ki je unikatna s stališča njenega delovanja in ugleda v svetu umetnosti, kot tudi s stališča njene fizične umeščenosti v nekdanji srednjeveški samostan, ki je predelan v razstavišče, kjer se moderna in sodobna umetniška dela soočajo s preteklostjo, kjer se kultura, umetnost in narava srečujejo na navdihujoč način. Vizija muzeja za prihodnost je usmerjena v sodobno, inovativno predstavljanje in promocijo lastnih zbirk, ki jih oživlja in aktualizira na način povezovanja tradicionalnega z modernim skozi umetnost. Prav tako se muzej osredotoča na razvoj inovativnih in vključujočih aktivnosti, ki jih ponuja tudi v digitalnih formatih, da bi s tem dosegel publiko, umetnike in strokovnjake v širši regiji.”

Namen nagrade Živa za najboljši slovanski muzej ter kulturni in naravni spomenik je prepoznati, spodbujati, nagraditi in pospeševati eksperimente, projekte in prakse v muzejskem sektorju v kulturnem in geografskem okviru evropskih držav slovanskih narodov ter prepoznati posebnosti in posebne vrednote slovanskega sveta z njegovimi zgodbami, tradicijami in dediščino, skupnimi in včasih zelo različnimi koreninami, pa tudi težavami.

Podelitev, ki se je odvijala 13. januarja v prostorih Jugoslovanske kinoteke v Beogradu, je potekala v organizaciji Foruma slovanskih kultur in v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Srbije. V konkurenci 20 nominiranih muzejev iz 11 slovanskih držav, sta bili podeljeni dve glavni nagradi in pet posebnih priznanj.

Osrednjo nagrado Živa je prejel Muzej rezbarjenja (Konjic, BiH), nagrado za najboljši naravni in kulturni spomenik pa Regionalni etnografski muzej na prostem Etar (Gabrovo, Bolgarija). Posebno priznanje za vodenje je prejel Nacionalni literarni memorialni muzej Ivan Franko (Lviv, Ukrajina), priznanje za odprtost za obiskovalce Rudarski muzej (Zabrze, Poljska), priznanje za pripovedovanje zgodb Center za obiskovalce Ivanina hiša pravljic (Ogulin, Hrvaška), priznanje za učinkovito rabo virov Muzej umetnosti Jaroslavl (Jaroslavl, Ruska federacija) in priznanje za kreativnost Galerija Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki, Slovenija).