Mary ŠEvo Svet24.si

FOTO: Kriptomilijonar na jahto lani povabil Špelo...

zdravnik Svet24.si

Zlom zdravstva: brez osebnega zdravnika je 130.000...

Robert Aaron Long Svet24.si

Pokol v masažnih salonih: »streljal na vsakega, ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

Screenshot 2021-07-26 at 20.06.43 Necenzurirano

Z Janšo je bil na Mavriciju še en državni ...

rit Odkrito.si

Se korona prenaša tudi s - prdci?

jaz legenda, i am legend, will smith Odkrito.si

Obtičal je v 2027 in svari pred IZUMRTJEM ...

Kultura Novo mesto

Odprtje razstave: 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih

Piše: STA

Čas objave:
18.06.2021 14:32

V Mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih, ki so jo pripravili ob 30-letnici državne samostojnosti in ob občinskem spominskem dnevu. Slavnostni govornik ob odprtju bo predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Z razstavo 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih bodo predstavili štiri pomembnejša javna obeležja osamosvojitvene vojne na Dolenjskem in sicer obeležja v Novem mestu, v Pogancih, na Medvedjeku in v Mokronogu, so sporočili iz Dolenjskega muzeja.

Zgodovinski in umetnostnozgodovinski kontekst predstavitve obeležij bo obsegal kronološki in vsebinski pregled od zasnove do njihovega nastanka in prve javne predstavitve.


Predstavitev bo dopolnjena z osnutki in maketami, opozorili pa bodo tudi na spominske plošče, posvečene osamosvojitvenim dogodkom.

Na razstavi bodo predstavili še izbor likovnih del novomeškega slikarja in grafika specialista Janka Orača iz cikla Kresna noč na Medvedjeku, ki ga je naslikal kot udeleženec tamkajšnjih spopadov in odražajo njegovo osebno vojno izkušnjo.

Razstava, ki bo na ogled do 19. septembra, prinaša prvi podrobnejši pogled na zgodovino in okoliščine postavitve osamosvojitvenih spominskih obeležij na območju širše Dolenjske ter pogled na njihovo likovno izraznost.