Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

java, semeru, vulkan, ognjenik Svet24.si

Izbruh ognjenika usoden za 13 ljudi

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

Gino Tadej Podgornik Njena.si

Gino priljubljen med dekleti, Tjaše nikjer na ...

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Kultura Novo mesto

Odprtje razstave: 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih

Piše: STA

Čas objave:
18.06.2021 14:32

V Mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih, ki so jo pripravili ob 30-letnici državne samostojnosti in ob občinskem spominskem dnevu. Slavnostni govornik ob odprtju bo predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Z razstavo 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih bodo predstavili štiri pomembnejša javna obeležja osamosvojitvene vojne na Dolenjskem in sicer obeležja v Novem mestu, v Pogancih, na Medvedjeku in v Mokronogu, so sporočili iz Dolenjskega muzeja.

Zgodovinski in umetnostnozgodovinski kontekst predstavitve obeležij bo obsegal kronološki in vsebinski pregled od zasnove do njihovega nastanka in prve javne predstavitve.


Predstavitev bo dopolnjena z osnutki in maketami, opozorili pa bodo tudi na spominske plošče, posvečene osamosvojitvenim dogodkom.

Na razstavi bodo predstavili še izbor likovnih del novomeškega slikarja in grafika specialista Janka Orača iz cikla Kresna noč na Medvedjeku, ki ga je naslikal kot udeleženec tamkajšnjih spopadov in odražajo njegovo osebno vojno izkušnjo.

Razstava, ki bo na ogled do 19. septembra, prinaša prvi podrobnejši pogled na zgodovino in okoliščine postavitve osamosvojitvenih spominskih obeležij na območju širše Dolenjske ter pogled na njihovo likovno izraznost.