kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

Rok Snežič v DZ Necenzurirano

Rok Snežič o Dijani Đuđič in denarju za SDS: ...

Radi Odkrito.si

Nina Radi: "Na nek način sva vedela, da se bo ...

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Kultura Radeče

Razstava o tolarju 30 let po njegovem rojstvu

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2021 08:47

Oktobra bo minilo 30 let od rojstva slovenskega tolarja. V Društvu Evronumizmatikov Slovenije so zato pripravili razstavo Radeče in tolar, s katero bodo obudili spomin na enega najpomembnejših dejavnikov slovenske državnosti, ki je danes preteklost. Razstava bo v Knjižnici Radeče na ogled od danes pa do 1. oktobra.

Odprtje razstave bo danes ob 18. uri v knjižnici v Radečah. Avtor razstave, ki so jo v društvu pripravili s pomočjo Občine Radeče in družbe Radeče papir nove, je numizmatik Matjaž Kukuruzovič. Ta se vrsto let posveča zbiranju in raziskovanju tolarjev ter različnih drugih plačilnih sredstev iz obdobja tolarja, so sporočili iz društva.

V papirnici Radeče so izdelali papir za bankovce, zato bodo na razstavi predstavili tudi postopke nastajanja tega papirja, na katerega so tiskali najprej začasne tolarske bone in nato tolarske bankovce. Na odprtju bo slavnostni govornik Franc Gros, ki je bil v času nastajanja in izdelovanja tolarja vodja proizvodnje vrednostnega papirja v papirnici Radeče.

Slovenija je 8. oktobra 1991 z uvedbo lastnega denarja stopila na pot denarne osamosvojitve. Do izdaje tolarskih bankovcev in kovancev so se kot zakonito plačilno sredstvo uporabljali vrednostni boni, ki jih je izdala RS. Banka Slovenije je prve tolarske bankovce - za 100, 500 in 1000 tolarjev - dala v obtok 30. septembra 1992. Tolar je kot zaupanja vredno in trdno valuto 1. januarja 2007 nadomestil evro.