Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Novo mesto

Razstava Pogled Unstaged mojstra fotografije Saša Fuisa

Piše: STA

Čas objave:
21.05.2021 15:55

V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Pogled Unstaged novomeškega fotografa Saša Fuisa, ki živi in deluje v nemškem Kölnu. S tematsko razstavo barvne, visoko resolucijske digitalne fotografije Fuis zaokrožuje in dopolnjuje pregled svojega več let nastajajočega fotografskega ustvarjanja.

Poleg običajnih predstavitev klasičnih likovnih disciplin želijo obiskovalcem ponuditi kakovostno in estetsko izpovedno fotografsko razstavo mednarodno priznanega fotografa Fuisa, je kustosinja Dolenjskega muzeja Katarina Dajčman povedala za STA.

Ta se bo domačemu občinstvu predstavil z novejšimi deli, ki jih uvrščajo v tako imenovano ulično fotografijo, ki pa ne temelji toliko na pripovedovanju zgodbe, temveč bolj na poudarjanju vznemirjenj oziroma iritacij v zajetem motivu, pri čemer omogoča čim bolj raznolike interpretacije, je pojasnila.

Pregledna razstava utrinkov, ujetih v mestih po ZDA, v Kanadi, Italiji, Španiji, Egiptu in Keniji, kažejo na raznolikost tega, kar avtorja "kot opazovalca ljudi in fotografa pritegne ravno takrat, ko se v mestu ne dogaja nič posebnega. Gledalca usmerjajo k dogajanju v družbi, izpostavljajo, kar je spregledano, in opozarjajo na tisto, česar običajno ne želimo videti," je ocenila.


Gre za prikaze vsakdanjih dogodkov, ki so tragične, pa tudi komične narave. Gre za ujete trenutke, ki so na prvi pogled vsakdanji, vendar iz njih nikakor ne nastanejo zgolj običajni posnetki. Pred opazovalcem so naključne nepremično obstale situacije, iztrgane iz toka časa. Urejene so v kompozicijo na fotografiji, "a šele postavljene v logično zgradbo slike se iz ujetega trenutka prelevijo v intelektualno doživetje," je še dejala kustosinja.

Fuisova razstava bo na ogled do 31. oktobra.

Saša Fuis, rojen leta 1961 v Novem mestu, vrsto let živi in ustvarja v nemškem Kölnu, kjer je diplomiral na Visoki šoli za fotografijo, od leta 1995 pa tam vodi samostojni studio, namenjen dokumentiranju umetnin in arhitekture.

Kot mednarodno uveljavljeni fotograf je za svoje fotografsko delo prejel številne nagrade. Pri svojem delu ohranja nenehne stike z domovino in tudi rodnim mestom. Slovenskemu občinstvu se je samostojno nazadnje predstavil leta 2011 z razstavo fotografskega raziskovanja arhitekture Narodne in univerzitetne knjižnice arhitekta Jožeta Plečnika.