Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kultura

Saša Fuis v Kočevju

Piše: R.K.

Čas objave:
27.02.2022 10:32

V Likovnem salonu Kočevje enkrat letno gostijo muzej ali galerijo od drugod. Tokrat so v Kočevje povabili Dolenjski muzej Novo mesto. Tamkajšnja kustosinja Katarina Dajčman je izbrala v Novem mestu rojenega, mednarodno uveljavljenega fotografa Sašo Fuisa, ki že vrsto let živi in ustvarja v Kölnu.

Na razstavi z naslovom Pogled unstaged., se bo predstavil z izborom del iz serije visoko resolucijskih barvnih digitalnih fotografij. Tematsko gre za t.i. ulično fotografijo, ki je nastala v času avtorjevih bivanj in potovanj po državah kot so ZDA, Kanada, Italija, Španija, Egipt in Kenija. Fotografije, ki zajemajo časovno obdobje osmih let, kažejo na raznolikost tega, kar ga kot opazovalca ljudi in fotografa pritegne ravno takrat, ko se v mestu ne dogaja »nič posebnega«. Gledalca usmerjajo k dogajanju v družbi, izpostavljajo, kar je spregledano, in opozarjajo na tisto, česar običajno ne želimo videti. Ponekod se osrednji nabor fotografskih podob razširi s pokrajinskimi motivi, drugod s posamičnimi interierji, včasih v arhitekturne podobe.

Gostujočo razstavo Dolenjskega muzeja Novo mesto spremlja dvojezični katalog s številnimi reprodukcijami ter besedilom kustosinje Katarine Dajčman in nemškega umetnostnega zgodovinarja Dr. D. W. Dörrbeckerja.

Razstava bo odprta od 3. marca do 28. maja.

O avtorju
Slovenski fotograf Saša Fuis (1961) živi in deluje v Kőlnu. Diplomirani inženir fotografije od leta 1995 vodi svoj fotografski studio specializiran za dokumentiranje in digitalizacijo arhitekturnih objektov ter umetniških artefaktov za muzeje, galerije, dražbene hiše in zasebne zbirke. Njegove fotografije odlikuje izraznost, estetika in dovršenost fotografske tehnike.
Kot neodvisni fotograf se posveča različnim avtorskim projektom, s katerimi se predstavlja na razstavah tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru. Zanima ga predvsem žanrska fotografija s katero skuša na svojsten način ujeti trenutke življenja, ki jih prepozna kot pomembne in ki ga kot ustvarjalca spodbudijo k motivnemu eksperimentiranju.
Njegova dela se nahajajo v javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji in Nemčiji.