Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura

Slavnostni koncert ob 30-letnici Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško

Piše: R.K.

Čas objave:
24.05.2023 09:11

Davnega leta 1993 je prvi javni nastop Simfoničnega orkestra GŠ Krško, Vidka Kuselj napovedala z naslednjimi besedami: ''…nocoj z veseljem in ponosom pozdravljamo nastop Simfoničnega orkestra GŠ Krško, ki je po dolgih letih praznine na tem področju združil zagnane glasbenike, bivše in sedanje učence ter učitelje GŠ Krško, seveda na pobudo Draga Gradiška, ki orkester tudi vodi…''

Trideset let kasneje, 20. maja, je Vidka Kuselj pričela koncert Simfoničnega orkestra GŠ Krško z enakimi besedami in s tem dogodek navdahnila z nostalgičnostjo. S sovoditeljem Alešem Tuhtarjem sta spretno tkala spomine in misli in na ta način dogodek povezala v čudovito celoto.

Od prvega javnega nastopa do danes je orkester neizbrisno zaznamoval in dopolnjeval glasbeno podobo Krškega in širše. Že leto po ustanovitvi so organizirali prvo revijo simfoničnih orkestrov, nato so izdali prvo zgoščenko, dvakrat nastopili v Cankarjevem domu, gostovali v Švici in Španiji, svojo ambicioznost pa je orkester dokazal z izvedbo glasbene drame Vražje dekle in kasneje še z glasbeno-scenskim delom Rok Kurent.

Orkester od leta 2014 vodi Peter Gabrič, vendar pa jubilejnega koncerta ni ''oddirigiral'' sam - za skladbo Ohridski biseri je paličico prepustil Dragu Gradišku, za skladbo Zaliv, mesečina in ti pa je na mesto dirigenta stopil član orkestra Dejan Učakar, ki je omenjeno skladbo tudi napisal.

Na koncertu je orkester za dolgoletno delovanje prejel Srebrno jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Priznanje je iz rok dr. Boruta Smrekarja prevzela predsednica orkestra, ga. Tatjana Vakselj, ki mu predseduje že od leta 2009.

Vsako leto se orkestru pridružijo tudi novi člani. Simbolična darilca so jim letos poleg predsednice orkestra izročili še Barbara Smolej Fritz, Mitja Kuselj in Peter Gabrič, ki so člani orkestra vse od njegove ustanovitve. Novi člani so: Ana Baznik, Tina Kuselj, Jon Tuhtar, Maša Žoher, Blaž Krajnc, Neli Milek, Eva Sotošek, Mojca Rostohar, Naja Zoja Urek, Lucija Meh in Aljaž Pirc.