Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

maribor - olimpija Ekipa24.si

Rušilna Olimpija! Maribor nemočen, zeleno-belo ...

kmetija Njena.si

Voditeljica Natalija razkrila del kmetije

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

Kultura

Svetišča globin v novomeški knjižnici

Piše: R.K.

Čas objave:
19.10.2021 09:58

V Prireditvenem atriju novomeške knjižnice do 9. novembra gostuje razstava slik Janka Orača z naslovom Svetlišča globin.

Na razstavi Svetlišča globin so na ogled avtorjeva slikarska dela zadnjih treh let. Prvi sklop predstavljajo dela v tehniki kolaža na platnu, pri katerih je uporabil avtorsko natisnjene lesoreze, ki so nastali pri pripravi grafične mape Svetline nad mestom. V drugem sklopu so slikarska dela, kjer avtor posebno pozornost namenja učinku rdeče barve na površini slike in v prostoru.

Razstava bo v Prireditvenem atriju knjižnice na ogled do 9. novembra 2021.

Skupinski ogled razstave v družbi avtorja bo v sredo, 20. oktobra 2021, ob 18. uri.


O avtorju: Janko Orač, dipl. slikar, specialist grafike
Rojen je 3. junija 1958 v Celju, otroštvo pa je preživel v Zibiki. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani, pri prof. Dušanu Kirbišu. Zaključil je podiplomski študij umetniške grafike ALU v Zagrebu pri prof. Nevenki Arbanas ter pridobil naziv univerzitetni specialist grafik. Najobsežnejše preglede svojega zdaj že štiridesetletnega ustvarjalnega dela je imel leta 1999 in 2008 v Galeriji Dolenjskega muzeja Novo mesto, leta 2002 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju, leta 2011 v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec in leta 2018 pregledno razstavo grafik v Jakčevem domu, Dolenjski muzej Novo mesto. Za svoja dela je prejel številna priznanja doma in tujini.

Ustvarja v polju slikarstva, risbe, grafike in prostorskih postavitvah. Med letoma 2003 in 2016 je bil likovni urednik revije Rast, kjer je predstavljal številne likovne ustvarjalce z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Je avtor in ustanovitelj likovnih simpozijev Novomeški likovni dnevi, Zibika – Tinsko in Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. Živi in ustvarja v Novem mestu in Zibiki. Je član DLUD in ZDSLU. Vrsto let se udeležuje slikarskih kolonij in simpozijev po Sloveniji in v tujini (Hrvaška, Poljska, Avstrija in Španija). V zadnjih letih je bil gost številnih grafičnih bienalov in trienalov v tujini (Split, Livno, Bitola, Varna) ter drugih mednarodnih razstav.

Doslej je izdal več grafičnih map: VEČNOST TRENUTKA (Josip Osti), 2003; REKA POETIČNIH PODOB (Ivan Gregorčič, Marjanca Kočevar, Milan Markelj), 2007; Grafična mapa EX LIBRIS, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 2012; SVETLINE NAD MESTOM (Dragotin Kette, Miran Jarc, Severin Šali), 2015.