Novinarska konferenca Osnovne šole Savsko naselje Svet24.si

Učenci vdrli v e-redovalnico; že lani so si ...

domen prešeren mediaspeed Svet24.si

Drugi tir gradi tudi dobavitelj spornih mask v ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Urška Klakočar Zupančič Reporter.si

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Zelenski se bo vključil v festival v soboto, 11. februarja Odkrito.si

Ker Sanremo ostaja Sanremo ... Ali pač?

maribor Ekipa24.si

Kronaaaa!!! Uh, kaj je veteran naredil velikemu ...

Kultura Novo mesto

Ta veseli dan kulture brez zamudnin in z novo storitvijo

Piše: R.K.

Čas objave:
03.12.2021 06:00

Ta veseli dan kulture bo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto minil brez zamudnin, predstavljajo tudi novo storitev, digitalno izposojo slovenskih filmov.

Iz novomeške knjižnice sporočajo, da lahko danes, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture, knjige, ki jim je potekel rok izposoje, vrnete, ne da bi plačali zamudnino in strošek opominov. Ob tem pojasnjujejo, da starih dolgov za že vrnjeno gradivo ne bodo brisali. 

Hkrati ob tej priložnosti predstavljajo novo storitev za člane knjižnice, in sicer digitalno izposojo slovenskih filmov. Storitev je v okviru obstoječe spletne platforme Baza slovenskih filmov razvila Filmoteka v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj in ob podpori Združenja splošnih knjižnic Slovenije. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma širšemu občinstvu.

Baza slovenskih filmov
Baza slovenskih filmov
BSF

Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto je ena izmed prvih knjižnic, ki se je pridružila projektu digitalne izposoje slovenskih filmov. Člani knjižnice lahko izbirajo med več kot 100 slovenskimi filmi, med njimi tudi filmskimi klasikami kot so Sreča na vrvici, To so gadi, Na svoji zemlji, Ne joči Peter in Cvetje v jeseni. Uporabniki storitve imajo poleg filmov prost dostop tudi do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del. Storitev lahko uporabljajo tako, da si na spletnem portalu Baze slovenskih filmov (bsf.si) ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo.

Baza slovenskih filmov je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vključuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in filmskih ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. S tem ima pomembno izobraževalno in informativno vrednost.
Projekt knjižnične izposoje bo predvidoma do konca leta 2021 v testnem obdobju. V tem času bodo še dodatno izboljševali uporabniško izkušnjo za vse ljubitelje domačega filma. Projekt je delno financiran s strani Ministrstva za kulturo.