Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Brežice

"Tu se je smrt utrudila do smrti": Slovenske žrtve Auschwitza

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2021 16:00

V Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice je bila od 22. aprila do 8. junija na ogled dokumentarna razstava "Tu se je smrt utrudila do smrti": Slovenske žrtve Auschwitza avtorja Borisa Hajdinjaka, direktorja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Razstava predstavlja zgodbe o številnih ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v omenjeno nemško koncentracijsko taborišče na Poljskem. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in najmanj en pripadnik Jehovovih prič z območja Slovenije. Od 2300 deportiranih ljudi se jih je iz taborišča Auschwitz vrnilo približno 1000, za preostalih 1300 pa je bil Auschwitz kraj smrti. Na razstavi je bila predstavljena tudi zgodba Stevana Savića, sina staršev judovskega rodu, ki je po vrnitvi iz taborišča živel v Sevnici. Rodil se je staršema judovskega rodu kot Alfred Silberstein leta
1911 v Djurdjenovcu na Hrvaškem. Imel je še starejšega brata Josefa in mlajšega brata Georga. Šolska leta je preživel v Sisku, kjer je bil njegov oče Arthur Silberstein solastnik tovarne tanina. Leta 1941 je diplomiral na Tehniški fakulteti v Zagrebu in postal inženir kemije. Zaradi pregona Judov s strani Neodvisne države Hrvaške se je že pred drugo svetovno vojno preimenoval v Stevana Savića, njegova družina pa je iz Siska pribežala v Ljubljano. Aprila 1941 je bil v Zagrebu mobiliziran v jugoslovansko vojsko, čez teden dni so ga ujeli Nemci, vendar mu je uspelo pobegniti iz nemškega ujetništva. Nekaj tednov kasneje ga je Gestapo ponovno aretiral. Zaprt je bil v policijskih zaporih v Zagrebu, Gradcu, na Dunaju in v Benetkah, interniran v Ljubljano, nato v Italijo in deportiran v koncentracijska taborišča, najprej v Rižarno v Trstu, od tam v Auschwitz, Dachau, Kaufering in nazadnje v Leitmeritz, kjer je dočakal svobodo, bolan in povsem shujšan. Umrl je 24. decembra 1980 v Sevnici.

Ob dnevu izgnancev in tudi kot del 5. Unescovega nacionalnega projekta Gimnazije Brežice Slovenski izgnanci od 1941 do 1945 z naslovom S V O B O D A, so pripravili vodstvo po
razstavi za dijake in profesorje gimnazij Brežice in Novo mesto, udeležili pa so se ga tudi profesorji iz Pišec in Strokovno izobraževalnega centra Brežice. Z vodstvom, ki ga je pripravil avtor razstave, in sta se ga udeležili tudi izgnanki Milka Deržanič, predsednica Društva izgnancev Brežice, in Frančiška Pečnik, so tako uspešno zaključili razstavo.

Del razstave s predmeti, ki predstavljajo usodo Stevana Savića in jih je muzeju posodila njegova hči, Estera Savić Bizjak, je bil 8. junija tudi z njeno pomočjo prestavljen v zadnji prostor stalne razstave novejše zgodovine Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990.