Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Novo mesto

Po enoletnem premoru se avgusta vrača Jazzinty

Piše: R.K.

Čas objave:
13.06.2021 14:07

Zavod Novo mesto napoveduje 21. mednarodno poletno glasbeno delavnico in festival JAZZINTY, ki bo med 16. in 21. avgustom po enoletnem premoru zaradi epidemije vnovič potekal v Novem mestu.

V času globalne post-pandemične krize in njenih posledic se Jazzinty 2021 predstavlja v sveži, prenovljeni in prilagojeni podobi. Z novim konceptom se glasbena delavnica in spremljajoč festivalski program osredotočata na predstavitev zapostavljenih in v pandemiji prizadetih mladih glasbenikov, pri katerih iščejo, izpostavljajo in negujejo individualni izraz, ustvarjalnost in avtorsko izvirnost. Kuratorska politika festivala tako v letu 2021 vzpostavlja konsistenten model programiranja, ki se osredotoča na slovenske glasbenike in izvirne avtorje iz mlajše glasbene generacije.

Delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, odprto za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Delavnice se vsako leto udeleži do 100 udeležencev, ki prihajajo iz vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Indonezije, Koreje ter Afrike. Na delavnici poučuje do 10 mednarodnih mentorjev, priznanih glasbenikov in pedagogov. Delavnico spremlja tudi jazzovski festival, ki s koncerti v popoldanskih in večernih urah napolni različna prizorišča Novega mesta ter mestu prinaša metropolitansko vzdušje in kreativno energijo.

Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty poteka že 20 let v Novem mestu, vsako leto tretji teden v avgustu, in predstavlja enega večjih mednarodnih festivalov v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazzovske glasbe v srednji Evropi.