cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kultura Črnomelj

V Črnomlju drevi osrednja slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

Piše: STA

Čas objave:
26.04.2024 08:12

Pred sobotnim državnim praznikom bo drevi v Črnomlju potekala osrednja državna slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, na kateri bo slavnostni govornik predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Na njej bo med ostalimi gosti prisotna tudi predsednica Nataša Pirc Musar. Po vsej državi te dni sicer potekajo tudi številne občinske slovesnosti.

Za scenarij in režijo letošnje osrednje slovesnosti je poskrbel Tomaž Letnar. Kot je pojasnil, se predstava izogiba interpretacijam in skozi verodostojne ter strokovno dokumentirane citate akterjev verno slika tedanje prelomne čase ter nas s svojo vero v boljši in lepši svet nagovarja tudi v krizni sedanjosti.

Kot ob tem poudarjajo na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), idejo slovesnosti najbolje povzema izjava člana takratne zavezniške misije v Beli krajini, odlikovanega ameriškega častnika Georgea Wuchinicha: "Narod, ki se bori enako odločno s puško kot s knjigo v roki, ne more biti premagan."

V Črnomlju je bilo namreč med drugo svetovno vojno ustanovljeno Slovensko narodno gledališče, ki je uprizarjalo zahtevne gledališke igre iz slovenske in svetovne dramske zakladnice ter s tem potrdilo pomen visoke kulture za narodno zavest v boju proti okupatorju. Reševanje zavezniških pilotov iz sovražnikovih rok in zavezniška pomoč partizanskemu boju preko letališč v Beli krajini pa potrjuje, da so bili partizani del svetovne protifašistične koalicije, so dodali na Ukomu.



Poleg uveljavljenih dramskih igralcev bodo na slovesnosti nastopili vrhunski baletni plesalci, Orkester Slovenske vojske ter lokalni glasbeni in plesni sestavi. Sodelovali bodo tudi zastavonoše in nosilci bojnih zastav veteranskih organizacij, Slovenske vojske in policije, prireditev pa bo prenašala RTV Slovenija.

Ob državnem prazniku, ki je bil v preteklosti imenovan dan OF, se spomnimo dogodkov leta 1941, ko so sile osi na čelu z nacistično Nemčijo 6. aprila 1941 napadle Jugoslavijo in jo vključno s Slovenijo okupirale. Slovensko ozemlje so razdelili med okupatorke Nemčijo, Italijo in Madžarsko. Območje petih naselij v okolici Brežic je okupirala tudi hrvaška fašistična NDH.

Slovenci so se odločili upreti in 26. aprila 1941 so predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, Sokolov in kulturnih delavcev na srečanju v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani ustanovili protiimperalistično fronto.