Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Črnomelj

V Črnomlju razstava slikarke in ilustratorke Andreje Peklar

Piše: STA

Čas objave:
18.05.2022 07:11

V galeriji desakralizirane cerkve sv. Duha v Črnomlju so sinoči ob 19.30 odprli razstavo Zavetje neba akademske slikarke in ilustratorke Andreje Peklar. Predstavila se bo z risbami in skicami, ki jih, kot je zapisal Robert Lozar, ki bo umetnico tudi predstavil, zaznamuje neposrednost in spontanost zapisa. Razstava bo na ogled do 20. junija.

Pri umetničinih risbah in skicah se zdi, kot bi se podoba kar sama prelila ali zarisala v belino temeljnika, še ugotavlja črnomaljski akademski slikar Lozar.

Andreja Peklar se je rodila leta 1962 v Ljubljani. Po študiju umetnostne zgodovine in filozofije je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala iz slikarstva. Kmalu po študiju je stopila v svobodni poklic in se posvetila predvsem ilustriranju knjig za otroke. Z ilustracijami je opremila številne slikanice, učbenike in revije za otroke ter mladino. Ukvarja se tudi z oblikovanjem didaktičnega gradiva za otroške delavnice različnih muzejev. Sodelovala je z Lutkovnima gledališčema Ljubljana in Maribor.



Pripravila je vrsto samostojnih razstav in sodelovala na pomembnih skupinskih razstavah ilustracij v domovini in tujini. Leta 2018 so njene ilustracije izbrali za eno najpomembnejših razstav ilustracij na knjižnem sejmu v italijanski Bologni. Za svoje delo je prejela domača in tuja priznanja ter nagrade. V zadnjem obdobju se posveča ilustriranju avtorskih slikanic za otroke. Živi in dela v Ljubljani.

Razstavo v nekdanji cerkvi sv. Duha, ki velja za osrednje kulturno prizorišče v srcu črnomaljskega starega mestnega jedra, je pripravila črnomaljska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Ogled bo možen vsak torek in četrtek med 10. in 12. uro oziroma po dogovoru z organizatorjem, je vodja črnomaljske izpostave Helena Vukšinič povedala za STA.