rtv slovenija Svet24.si

Trije favoriti za generalnega direktorja RTV ...

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1684402516-frghtsjk-38-1684402407596 Necenzurirano

Lobisti Vzajemne trkajo na vrata poslancev

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

superliga Ekipa24.si

Še en nož v hrbet superligi! Veliki načrti se ...

Kultura Novo mesto

V Dolenjskem muzeju kolonija 18. Novomeški likovni dnevi

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2022 13:04

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je danes začela petdnevna likovna kolonija 18. Novomeški likovni dnevi, ki se je ob umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje pet slovenskih umetnikov in gosta iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ustvarjena dela bodo predstavili na julijski razstavi v Jakčevem domu.

Umetniški vodja novomeške kolonije in črnomaljski slikar Lozar je na današnji novinarski konferenci povedal, da so pri izboru gostov letos prednost dali mlajšim ustvarjalcem.

Vsi letošnji udeleženci so sicer slikarji. Gost iz Sarajeva je tudi kipar. Kot je v navadi, udeležencem kolonije niso predpisali teme ali motiva, je dodal.

Želijo le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča kreativne iskre in ustvarjalni dialog.

"Gre sicer za združbo močnih in profiliranih avtorjev. Zaznamujejo jih različne avtopoetike in tehnike ustvarjanja. To je sicer v duhu te novomeške kolonije, kjer gre za soočanje različnih avtorjev različnih generacij, in da se potem nekako pride do notranjega dialoga ter zanimive razstave," je še dejal Lozar.Udeleženci letošnje kolonije so Maša Gala iz Ljubljane, Stojan Grauf iz Maribora, Iris Jambrek iz Zagreba, Anja Jerčič Jakob iz Ljubljane, Adis Lukač iz Sarajeva, Luka Širok iz Šempetra pri Novi Gorici in Lučka Šparovec z Bleda. Častni gost in predavatelj na četrtkovem pogovornem popoldnevu bo akademski slikar in Prešernov nagrajenec Dušan Kirbiš.

Po besedah direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letos nabralo 133 likovnih izdelkov 117 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija v okrilju Dolenjskega muzeja poteka šestnajsto leto. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Med letošnjo kolonijo bodo v Jakčevem domu v četrtek ob 17. uri pripravili pogovorni popoldan Svoboda in nujnost, na katerega so kot častnega gosta povabili slikarja Dušana Kirbiša. Razstavo 18. Novomeških likovnih dnevov bodo v Jakčevem domu odprli 1. julija. Na ogled bodo do 3. septembra, je navedla kustosinja omenjene novomeške kolonije in Jakčevega doma in Jasna Kocuvan Štukelj.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač.