900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Kočevje

V Kočevju odprli fotografsko razstavo Biseri Kočevske

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2021 19:30

Na mali mestni ploščadi v Kočevju so danes odprli fotografsko razstavo Biseri Kočevske, posvečeno 550-letnici mestnih pravic Kočevja. Gre za 20 fotografij velikega formata, ki prikazujejo najstarejši del mesta in reko Rinžo, kot element, ki ga je v zgodovini najbolj zaznamoval.

Fotografsko razstavo že sedmo leto zapored pripravlja Fotografsko društvo Grča Kočevje. Tematika je vsako leto druga, letos pa je posvečena 550. obletnici pridobitvi mestnih pravic Kočevja, je povedal Marjan Artnak iz omenjenega društva.

"Pri fotografijah smo se skušali izogniti tistim klasičnim razgledniškim motivom, ki so znani vsem, čeprav se to ni dalo povsem. Nekaj posnetkov je bilo narejenih tudi iz letala, eden ali dva z dronom, potopili smo se tudi v Rinžo, da prikažemo podvodni svet," je dejal.


Posebnost razstave pa je računalniška simulacija Valvasorjeve slike Kočevja iz Slave vojvodine Kranjske, umeščena v sodobno fotografijo Kočevja, da si lahko tako vsak predstavlja, kakšen obseg je imelo Kočevje v času Valvasorja.

Fotografije je prispevalo 12 fotografov, članov Fotografskega društva Grča Kočevje, ki je po besedah Artnaka najstarejše društvo v Kočevju in po številu članov tudi daleč največje.

Razstava na mali mestni ploščadi bo odprta nekje do sredine oktobra, namenjena pa je tako prebivalcem Kočevja kot turistom in drugim mimoidočim.

Marjan Artnak iz Fotografskega društva Grča Kočevje o posebnosti razstave