Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

doncic 12 Ekipa24.si

Ga je želel ubiti?! Allen s koleni nad Dončića,...

Sanjski moški Njena.si

Evo Luno napadli, ker je očrnila Arijanno

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Kultura Kočevje

V Kočevju razstava grafik Odsev prezence Monike Plemen

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2022 09:29

V Likovnem salonu Kočevje so sinoči odprli razstavo grafik Odsev prezence koroške umetnice mlajše generacije Monike Plemen. Ta sicer tradicionalne grafične tehnike povezuje s konceptualno zasnovo in uporabo novih medijev, grafiko pa razume kot nadgradnjo risbe. Njena razstava bo na ogled do 26. novembra.

Plemenova pri svojem umetniškem delu raziskuje različne grafične tehnike, pri čemer iz grafičnega pogosto preide v druge izrazne medije, na primer v umetniško akcijo ali izdelavo umetniških knjig, je ob kočevski razstavi zapisala kustosinja Nadja Kovačič.

Kot končni izdelek pa ne vidi le grafičnega odtisa, temveč skupek celotnega grafičnega postopka. Nemalokrat zato v galerijske postavitve vključuje tudi grafične matrice in večfazne odtise, v ustvarjalnem procesu pa se poigrava z različnimi možnostmi nastajanja grafične podobe, ki so večinoma daleč od klasičnega posega v matrico, je dodala kustosinja.

Matrice pa ne razstavlja zgolj kot didaktični pripomoček za lažje razumevanje tehnike oziroma grafičnega procesa, temveč te v galeriji delujejo kot samostojno umetniško delo.

Umetnica se tako v predstavitvi kot v postopku nenehno poigrava s "prezenco" oziroma s prisotnostjo grafične matrice. Ukvarja se z vprašanji, kako jo dojemati, vanjo posegati, jo obdelovati oziroma uporabiti.

Sicer pa naslov razstave utemeljuje, da je na njej "predstavljen širok spekter grafičnih tehnik in raznolik pogled na dojemanje grafične matrice, ki odseva prezenco", je še zapisala Kovačičeva.

Monika Plemen se je rodila leta 1994 v Slovenj Gradcu. Na ljubljanski Pedagoški fakulteti je leta 2018 diplomirala iz likovne pedagogike, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pa nadaljuje magistrski študij. V študijskem letu 2019-2020 se je izpopolnjevala na nemški Kunsthochschule Burg Giebichenstein, predlani in lani pa študijsko bivala na Islandiji. Predstavila se je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in ustvarja med Mežico in Ljubljano.