Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki instalacija Sintetični organizmi Maše Jazbec

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2022 06:27

V razstavišču v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca - Muzeja moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki so sinoči odprli instalacijo Sintetični organizmi Maše Jazbec. Ta se osredotoča na ideje o sožitju človeka in robota ter predstavlja sintezo umetničinega večletnega raziskovanja področja humanoidnih robotov.

V razstavišču nekdanje samostanske cerkve je omenjena umetnica, akademska raziskovalka, kuratorka in producentka postavila celostno prostorsko instalacijo, ki vizualno obravnava številna temeljna družbena in etična vprašanja, kot so razumevanje življenja in živosti, odnos med organsko in anorgansko materijo in možnost nadomestljivosti človeške vrste, je zapisal kustos razstave Miha Colner.

Jazbečeva sicer številne izzive sodobnega časa, povezane z dojemanjem in rabo naprednih tehnologij, obravnava v perspektivi njihove družbene kompleksnosti, njena dela pa zato presegajo tehnične vidike robotike in se ukvarjajo zlasti s to povezanimi konceptualnimi in eksistencialnimi vprašanji.

Sodobnih tehnologij ne dojema kot samoumevne, ampak jih kritično in analitično secira v odnosu do aktualne družbene stvarnosti. S svojo večplastnostjo pa deluje kot umetnica in znanstvena raziskovalka humanoidne robotike.

Empirične izsledke prenaša tudi v svoja umetniška dela, ki analizirajo in predvidevajo možne prihodnosti civilizacije. "Razstava, ki temelji na skulpturah fiktivnih androidov, se poleg znanstvenih paradigem robotike nanaša tudi na znanstvenofantastično literaturo in film, ki sta bila v preteklem stoletju pomemben faktor za predvidevanje in razumevanje življenja v bodočnosti," je še zapisal Colner.

Maša Jazbec sicer deluje na področjih, kjer se stikata znanost in umetnost. Na Pedagoški fakulteti v Mariboru je končala študij likovne umetnosti in nato na oddelku Interface Culture univerze v avstrijskem Linzu še magistrirala. Izpopolnjevala se je na inštitutu IAMAS na Japonskem in na tamkajšnji Univerzi v Tsukubi doktorirala na programu Empowerment Informatics.

Bila je gostujoča raziskovalka v laboratoriju profesorja Hiroshija Ishigure v japonskem Kjotu. Od leta 2019 vodi laboratorij Raziskovalnih umetnosti in kulture v podjetniškem pospeševalniku Katapult Delavskega doma Trbovlje. Na omenjeni linški univerzi je bila gostujoča profesorica. Zdaj živi in deluje v Trbovljah.

Njena instalacija bo na ogled do 26. februarja prihodnje leto.