reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki odprtje razstave Vezi

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2021 16:11

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi odprli mednarodno razstavo Vezi - Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama. Pripravili so jo s sodelovanjem zagrebškega Nacionalnega muzeja moderne umetnosti in tamkajšnje Akademije likovnih umetnosti. Njeni avtorici sta Asta Vrečko in Dajana Vlaisavljević.

Asta Vrečko je pred odprtjem razstave povedala, da ta predstavlja umetnike, ki so med obema vojnama študirali v Zagrebu, in njihova dela do druge svetovne vojne. Hkrati prikazuje vplive, povezave in sodelovanje med slovenskimi in hrvaškimi umetniki ter odpira nekatera osrednja umetnostna in družbena vprašanja, s katerimi so se ukvarjali v tem obdobju - od nacionalnega likovnega izraza do angažirane umetnosti.

Razstava predstavlja nekaj več kot 130 del približno 50 slovenskih in hrvaških avtorjev in je obsežnejša od te, ki so jo aprila odprli v Zagrebu. Večji del razstavljenih likovnih je na ogled prvič po drugi svetovni vojni, na zagrebški akademiji pa je sicer med obema vojnama študiralo 95 slovenskih umetnikov, je še navedla Asta Vrečko.

Po podatkih snovalcev razstave je bil Zagreb med obema vojnama živahna metropola, kulturno in izobraževalno središče z edino likovno akademijo v Kraljevini Jugoslaviji. Na tej so takrat študirali številni umetniki iz vse države, med temi tudi skoraj sto slovenskih. Denimo Zoran Mušič, Gabrijel Stupica, Zoran Didek, France Mihelič, Miha Maleš, France Gorše, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, Maksim Sedej, Mira Pregelj, Frančišek Smerdu, Boris in Zdenko Kalin, Bara Remec in drugi slikarji, kiparji, scenografi, likovni pedagogi, kulturni delavci ter teoretiki in tudi prvi profesorji leta 1945 ustanovljene ljubljanske Akademije likovne umetnosti.


Med umetniki zagrebške akademije so se spletla trajna prijateljstva. Nekdanji profesorji in študenti so postali kolegi, sošolci sodelavci in umetniki, ki so skupaj razstavljali, delovali v društvih, zasedali v odborih in sooblikovali umetnost 20. stoletja.

Kustosinji Asta Vrečko iz Galerije Božidarja Jakca in Dajana Vlaisavljević zagrebškega Nacionalnega muzeja moderne umetnosti sta sicer za razstavo izbrali nekaj več kot 130 slikarskih in kiparskih del ter grafik najbolj znanih slovenskih umetnikov in veliko arhivskega gradiva iz obravnavanega obdobja.

Poleg del iz zbirk Nacionalnega muzeja moderne umetnosti iz Zagreba, ki se bo predstavil s skoraj 50 deli in del iz kostanjeviške galerije bodo razstavljena še dela in dokumentarno gradivo iz Narodnega muzeja v Beogradu ter dela iz 15 slovenskih ter hrvaških javnih ustanov, številnih zasebnih zbirk in arhiva Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu. Ob razstavi je izšla dvojezična slovensko-angleška monografija.

Razstava bo na ogled do 13. februarja prihodnje leto. V drugačni izvedbi so jo spomladi postavili v Zagrebu. Častni pokrovitelj razstave je predsednik republike Borut Pahor.

Soavtorica razstave Asta Vrečko o razstavi