Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki razstava del iz likovne zbirke festivala Art Stays

Piše: STA

Čas objave:
19.03.2022 07:33

V grajskem velikem razstavišču Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so včeraj odprli gostujočo razstavo Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Art Stays. Razstavo so pripravili v okviru abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije in predstavlja kulturno izmenjavo med mestoma Ptuj in Kostanjevica na Krki.

Razstava je nastala s sodelovanjem ptujskega festivala sodobne umetnosti Art Stays. Gre za izbor del iz obsežne mednarodne likovne zbirke festivala, ki letos obeležuje 20-letnico neprekinjenega delovanja. Razstavo bodo poleti predstavili tudi na Ptuju.

Kot so zapisali v kostanjeviški galeriji, bo razstava predstavila izrazito mednarodni nabor del najrazličnejših sodobnih umetnikov, ki jih povezujejo "izrazita prostorska komponenta, zvočno-vizualna asociativnost in pomenska navezanost" na nekatere temeljne postulate človeštva.

Kostanjeviška razstava predstavlja prvo javno predstavitev te zbirke, prireditelji pa jo razumejo tudi kot priložnost, da s presekom in "postprodukcijo" 20-letnega delovanja analizirajo dosedanje delo in začrtajo festivalske nove razvojne smernice v smeri kontinuitete in še večje vključenosti tega festivala v ponudbo, podobo in življenje regije ter lokalne skupnosti.

Festival sodobne umetnosti Art Stays od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunska likovna dela domačih in mednarodnih umetnikov, od najobetavnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti. "Art Stays spada med najpomembnejše festivale sodobne umetnosti v Sloveniji in širši regiji, saj je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in umetnike," so še zapisali v kostanjeviški galeriji.

Na razstavi z deli sodeluje približno 30 umetnikov ali skupin. Kustos razstave je Jernej Forbici. Na ogled bo do 15. maja.