Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

jose vasquez Svet24.si

Serija dobitkov se je zaključila z jackpotom

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

kate-moss Odkrito.si

Slavila 48 let, vso pozornost pa je ukradla njena ...

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki razstava Lee Culetto in Tajde Novšak

Piše: STA

Čas objave:
28.08.2021 10:45

V lapidariju Galerije Božidarja Jakca so sinoči odprli dialoško razstavo Lee Culetto in Tajde Novšak z naslovom Kalupi vsakdana / Everyday Restraints. Njuna raznolika dela povezuje tematska usmerjenost v obravnavo nekaterih univerzalnih vprašanj o vpetosti in ujetosti slehernika v kolesje družbenih kalupov, normativov, pravil in pričakovanj.

Dialoška razstava predstavlja dela dveh mladih umetnic, ki sta se v preteklih letih s svojima pronicljivima ustvarjalnima praksama uveljavili na domačem umetniškem prizorišču. V prostorih lapidarija so soočena njuna izjemno specifična in raznolika dela, ki jih povezuje tematska usmerjenost v obravnavo nekaterih univerzalnih vprašanj o vpetosti in ujetosti slehernika v kolesje družbenih kalupov, normativov, pravil in pričakovanj, ki neredko povzročajo dolgoročne posledice, navajajo v galeriji.

Umetnici sta predstavljeni vzporedno, istočasno in v konstruktivnem dialogu, saj se njuna vselej prostorsko pogojena dela v razgibanih razstavnih prostorih nenehno prepletajo in komunicirajo. Kljub temu da sta njuni umetniški praksi v formalnem in tehničnem smislu izrazito individualni in nezmotljivo prepoznavni, se na mnogih ravneh vsebinsko stikata. Obe umetnici v svojih delih namreč tematizirata vsakdanje ujetosti v različne normative in kalupe, ki jih posamezniku nalaga družba, najsi bo to zunanji videz ali imperativ uspeha, piše v sporočilu za medije.

Tako Lea Culetto predstavlja barvite, skoraj nasičene podobe in prostorske instalacije iz vsakodnevnih materialov, predvsem tekstila, s čemer naslavlja še vedno vseprisotne družbene anomalije, ki temeljijo na družbenem spolu in statusu. Po drugi strani dela Tajde Novšak, ki so vselej kiparska in prostorska, robustna in mračna, nakazujejo na ujetost v spone in konvencije, ki jih posamezniku nalagajo različni družbeni dogovori.Lea Culetto (1995) je vizualna umetnica, ki se v svoji praksi posveča različnim medijem in tehnikam, kot so instalacija, fotografija, asemblaž, video in tekstilni izdelki. S svojimi deli pogosto izziva utečene predstave o telesu, lepotnih idealih, ženskosti in feminizmu. Deluje kot neodvisna ustvarjalka na področju vizualne umetnosti in oblikovanja tekstila. Živi in deluje v Ljubljani.

Tajda Novšak (1994) je vizualna umetnica, ki se v svoji avtorski praksi osredotoča na spoje med umetnostjo in psihološkimi procesi človeka, s katerimi se lahko posameznik nezavedno poistoveti. Po formalni plati njena po večini objektna in/ali performativna dela povzemajo oblike fizičnih kletk, ki simbolizirajo ujetost posameznika v družbene norme. Živi in deluje v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 31. oktobra.