bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 22.41.37 Necenzurirano

Ali Tomašič in Možina verjameta, da Zemlja ni ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

love, pamela Odkrito.si

Posiljena pri rosnih 12-ih ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki skupinska hrvaško-slovenska razstava Transformacija lesa

Piše: STA

Čas objave:
22.10.2022 10:05

V Galeriji Božidarja Jakca - Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki so včeraj ob 18. uri odprli skupinsko razstavo Transformacija lesa, ki so jo v prvič predstavili v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu. Razstava prinaša likovna dela v lesu več osrednjih hrvaških in slovenskih umetnikov 20. in 21. stoletja.

Kostanjeviška razstava nekoliko spremenjena in prilagojena tamkajšnjemu razstavnemu prostoru, hkrati pa dela hrvaških umetnikov postavlja v dialog z nekaterimi izbranimi deli iz zbirke Galerije Božidarja Jakca.

Razstava poudarja pomen lesa, dreves in gozda za obstoj ljudi, kakor tudi odnos do narave. Prinaša 50 del hrvaških umetnikov iz zbirke omenjenega zagrebškega muzeja in 18 del iz kostanjeviškega galerijskega arhiva.

zbrana dela odkrivajo presenetljive oblike lesa kot prvinskega naravnega gradiva v njegovih številnih transformacijah, ki so se odvijale v obdobju preteklih sto let. Avtorica razstave je Tatijana Gareljić, pri njenem snovanju je sodeloval kostanjeviški kustos Miha Colner, so sporočili iz kostanjeviške galerije.

"Interakcija človeka in dreves je pogojena z željo človeka po ohranitvi lastne eksistence, vendar je zgodovina civilizacije hkrati tudi zgodovina transformacije lesenih oblik. Ko človekova potreba po ustvarjanju in oblikovanju presega utilitarnost, transcendira tudi v umetnost. Inventivnim premislekom in veščinam imanentne lastnosti lesa postajajo artefakti," je ob razstavi zapisala Gareljićeva.

Gre za dela Petra Barišića, Františka Bileka, Peruška Bogdanića, Iris Bondora Dvornik, Vojta Braniša, Borisa Brzića, Dragice Čadež, Lojzeta Čampa, Ferda Ćusa, Ljuba De Karina, Josipa Diminića, Joška Eterovića, Vinka Fištra, Franceta Goršeta, Petra Hadžija Boškova, Kažimira Hrasta, Anteja Jakića, Ksenije Kantoci, Dore Kovačević, Kuzme Kovačića, Ivana Kožarića, Franceta in Toneta Kralja, Vaska Lipovaca, Ivana Lovrenčića, Dubravke Lošić, Bata Marianova, Armanda Marrocca, Carlosa Medina, Ivana Meštrovića, Matka Mijića, Sofije Naletilić Penavuša, Silvana Omerzuja, Izvora Oreba, Šimeta Perića, Ivana Piclja, Ota Rimeleta, Branka Ružića Jožeta Slaka, Petra Smajića, Damira Sokića, Aleksandra Srneca, Dalibora Stošića, Marina Studina, Juraja Škarpa, Gorana Štimca, Miroslava Šuteja, Dušana Tršarja, Šimeta Vulasa, Josipa Zemana, Zlatka Zlatića, Mirka Zrinšćaka in Bogosava Živkovića.

Razstava bo na ogled do 19. februarja prihodnje leto. Odprl jo bo hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić.