kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Krško

V Krškem državna proslava ob dnevu reformacije

Piše: STA

Čas objave:
29.10.2021 07:18

V Kulturnem domu Krško bo nocoj potekala državna proslava ob dnevu reformacije, 31. oktobru. Slavnostni govornik ob prazniku, ki obuja spomin na avtorja prve knjige v slovenskem jeziku Primoža Trubarja, bo minister za kulturo Vasko Simoniti. Dan reformacije kot državni praznik v Sloveniji praznujemo od leta 1992.

Osrednjo državno slovesnost ob prazniku bodo v Krškem pripravili iz želje po policentričnosti izvedbe državnih proslav, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Udeležil se je bosta tudi predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša.

V programu bodo sodelovali igralec Vojko Zidar, članice in člani srednjeveške plesne skupine KUD Galiarda, članice in člani instrumentalne zasedbe GITA, članice in člani vokalne zasedbe Ingenium Ensemble ter srednjeveški tiskarski mojster Janez Rozman.



Neposredno jo bodo prenašali prek spletnega mesta ter prek vladnega Twitter in Facebook računa. Posnetek prireditve, ki jo bo posnela TV Slovenija, pa si bo mogoče ogledati na sam praznik, v nedeljo ob 20. uri na 1. program TV Slovenija.

Dan reformacije je namenjen spominu na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Gibanje je obrodilo prvo knjigo v slovenskem jeziku - Katekizem, ki ga je napisal Trubar (1508-1586) in mu dodal še Abecednik, s tem pa je slovenščina postala knjižni jezik. Po oceni pripravljavcev proslave tako ni le praznik slovenske duhovne omike in kulture, ampak tudi dan slovenske narodnostne identitete.